ua en ru

Попов сприяв розповсюдженню матеріалів слідства щодо розгону Євромайдану, - ГПУ

Відсторонений голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов сприяв розповсюдженню матеріалів слідства щодо силового розгону Євромайдану спецпідрозділом "Беркут" в ніч на 30 листопада 2013 р. Про це сьогодні заявив перший заступник генерального прокурора України Віталій Білоус, передає прес-служба Генеральної прокуратури України (ГПУ).

Відсторонений голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов (на фото) сприяв розповсюдженню матеріалів слідства щодо силового розгону Євромайдану спецпідрозділом "Беркут" в ніч на 30 листопада 2013 р. Про це сьогодні заявив перший заступник генерального прокурора України Віталій Білоус, передає прес-служба Генеральної прокуратури України (ГПУ).

Зокрема, за його словами, головне слідче управління ГПУ перевірило ситуацію навколо публікації частини протоколів допитів Олександра Попова, Володимира Сівковича та Валерія Коряка.

"В ході перевірки виникла необхідність додатково допитати Олександра Попова. Слідчим шляхом встановлено, що саме Олександр Попов сприяв розповсюдженню матеріалів слідства. Слідство вважає, що факт сприяння у розповсюджені даної інформації ставить під сумніви окремі частини свідчень Попова. І у зв'язку з цим, слідчим шляхом були перевірені всі його свідчення", - сказав Білоус.

Нагадаємо, вчора опозиція вимагала від Президента України Віктора Януковича негайно прийняти рішення про відсторонення Клюєва з посади, а також про його допиті, затримання і арешт через суд, "оскільки саме Клюєв віддавав накази розігнати Євромайдан і застосовувати силу проти мирних активістів". Такі заяви опозиції базувалися нібито на копіях протоколів допиту відсторонених голови КМДА Олександра Попова та заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича.

Зокрема, в копіях можливих протоколів допиту Попов вказує на те, що де-факто саме Клюєв ініціював розгін студентів на Євромайдані вранці 30 листопада, а технічну частину вів його заступник Володимир Сівкович. При цьому раніше сам Клюєв заявив, що протоколи допитів Попова і Сівковича не відповідають дійсності.

Зазначимо, що генпрокурор Віктор Пшонка заявив про обрання судом запобіжного заходу 16-17 грудня 2013 р. голові КМДА Олександру Попову, заступнику секретаря РНБО Володимира Сівковича, начальнику київської міліції Валерію Коряку і його заступнику Петру Федчуку. Пшонка зазначив, що безпосередньо накази "Беркуту" віддавали керівництво міліції, а на них тиснули Попов і Сівкович.