ua en ru

Попов закликав київських студентів відстоювати свою думку про євроінтеграцію

Студентська громадськість столиці виявила серйозну зацікавленість у діалозі з владою в питанні перспектив євроінтеграційного розвитку України. На зустріч з головою Київської міської держадміністрації Олександром Поповим прийшло півтори сотні лідерів студентського самоврядування. Бажаючих виступити виявилося стільки, що ліміт часу, відведений на цей захід, був перевищений удвічі.

Думки представників студентського активу щодо участі у Євромайдані і необхідності євроінтеграції розділилися. На зустрічі були представлені позиції різного спектру - від заяв про необхідність кооперації з братнім народом Росії і не брати участь у Євромайдані, до закликів негайно й за всяку ціну інтегруватися в Європу і дистанціюватися від Росії, оскільки історичної досвід взаємодії з нею виявився для України вкрай негативним. Частина студентів і профспілкових лідерів закликала спочатку побудувати Європу в Україні, а потім вже думати про інтеграцію. Звучали також зважені думки про те, що нинішні проблеми на шляху євроінтеграції стосуються окремих положень угоди про асоціацію і завдання влади - переговорним шляхом домогтися найбільш сприятливих для України умов.

"70% студентів КПІ підтримують євроінтеграцію, хоча ми й розуміємо, що це непросто. Але всім нам необхідно вийти із зони комфорту і пережити кілька важких років заради нормального життя в майбутньому", - сказав представник КПІ Дмитро Афанасьєв, підкресливши, що участь у масових акціях все ж не повинна заважати отриманню повноцінної освіти.

Звучали і більш радикальні думки.

"Я готовий до того, що за мою позицію мене можуть вигнати з університету. Головне, щоб Україна була в Європі", - заявив представник Міжгалузевої академії управління Артем Ліжко.

Частина виступаючих звернула увагу на те, що має місце тиск на студентів, які беруть активну участь в акціях на Євромайдані.

"Ніколи не бійтеся висловлювати і відстоювати свою думку. Були часи в історії, коли таке було неможливо, але сьогодні наша країна одна з найдемократичніших щодо свободи висловлювань. І я переконаний, що без демократії ми не побудуємо зріле і прогресивне суспільство, і від вашої активності в цьому процесі багато що залежить", - закликав учасників зустрічі Попов.