ua en ru

Попеску: У резолюції ПАРЄ відсутні прямі санкції відносно України

В резолюції ПАРЄ відсутні прямі санкції щодо України, на яких наполягала українська опозиція. Про це заявив народний депутат від Партії регіонів, віце-президент Парламентської асамблеї Ради Європи Іван Попеску, коментуючи резолюцію "Функціонування демократичних інституцій в Україні", прийняту на сесії ПАРЄ у четвер, 26 січня, в Страсбурзі, передає прес-служба Партії регіонів.

Іван Попеску зазначив, що ПАРЄ підтримала п'ять з шести поправок до резолюції, запропонованих українською делегацією.

"Немає ніяких конкретних прямих санкцій, на яких наполягала українська опозиція через Моніторинговий комітет або через своїх партнерів в Раді Європи - членів Європейської народної партії", - зазначив депутат.
"Пройшли ті поправки, які визнають наші європейські перспективи. Відзначаються зусилля, які докладає Україна в особі уряду та парламенту для виконання зобов'язань, взятих нашою державою перед Радою Європи. Вітається той факт, що Президент України подав до парламенту новий Кримінально-процесуальний Кодекс", - уточнив Попеску.
Він підкреслив, що в резолюції відсутні санкції щодо України, на яких наполягала опозиція.
Іван Попеску звернув увагу на те, що Асамблеї пропонувалося прийняти поправку, що передбачає санкції за невиконання Україною вимог РЄ, проте ще під час її попереднього розгляду на Моніторинговому комітеті депутати проголосували за внесення цієї поправки порівну - 10 осіб запропонували її відхилити, а 10 - прийняти. Тоді голова Моніторингового комітету, що представляє ЄНП і підтримує українську опозицію, прийняв рішення винести розгляд цієї поправки безпосередньо на сесію ПАРЄ.
"Проте в резолюції, прийнятої на сесії ПАРЄ, ніякі санкції не були вказані", - підкреслив політик.
Іван Попеску також зазначив, що Україна сьогодні як ніколи близька до виконання всіх зобов'язань перед Радою Європи.
"Нинішня влада сповнена рішучості виконати всі зобов'язання, взяті Україною перед Радою Європи. Про це неодноразово заявляв Президент України Віктор Янукович. Він затвердив план дій з виконання цих зобов'язань. В даний час мова йде про три невиконані зобов'язання. Це прийняття Кримінально-процесуального кодексу, закону про прокуратуру і адвокатуру. Але була створена робоча група, яка разом з європейськими експертами доопрацювала проект нового КПК, документ був внесений до парламенту, і на наступній сесії він буде прийнятий. Після цього на підставі нового КПК буде прийнятий закон про прокуратуру і адвокатуру. Таким чином, ми виконаємо всі основні зобов'язання", - повідомив Попеску.
"Я хотів би ще раз підкреслити: те, що передбачає резолюція, стосується в основному зобов'язань, взятих на себе Україною ще в 1995 році. Попереднє керівництво країни не виконувало ці зобов'язання. Тільки зараз ми почали їх посилено виконувати. І Європа бачить наші зусилля" , - резюмував Попеску.

Раніше повідомлялося, що ПАРЄ на своєму засіданні 26 січня прийняла резолюцію про стан демократії в Україні, в якій йде мова про можливе введення санкцій щодо України, якщо вимоги ПАРЄ щодо кримінального переслідування колишніх членів уряду не будуть виконані.