ua en ru

Японія може долучитися до будівництва метро на Троєщину у Києві

Японія може долучитися до будівництва метро на Троєщину у Києві Фото: Геннадій Зубко

Україна продовжить реалізацію великих інфраструктурних проектів за допомогою пільгових кредитів від Японії

Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко та генеральний директор Європейського бюро МЗС Японії Хаджіме Хаяші сьогодні, 14 січня 2016 року, у ході зустрічі обговорили можливість участі японських кампаній у проектах завершення будівництва мосту через Дніпро та будівництва станції метрополітену на Троєщину від станції метро "Радужна" до станції метро "Тараса Шевченко". Про це повідомляє прес-служба Мінрегіону.

Як зазначається, у ході зустрічі мова йшла про те, що Україна продовжить реалізацію великих інфраструктурних проектів національного значення за допомогою пільгових кредитів від Японії.

"Ми почали реалізовувати проект модернізації Бортницької станції аерації. Уряд та Верховна Рада України прийняли всі необхідні рішення, зміни до законодавства для цього", - наголосив Зубко.

Зубко також зауважив, що уряд України виділив 63,1 млн гривень із державного бюджету 2016 року, а уряд Японії надав близько 900 млн. доларів пільгового кредиту для реалізації цього проекту, що передбачає 0,1% річних, 40 років на повернення кредиту, 10 років пільгового періоду з оплати тіла кредиту.

Як зазначається, Зубко наголосив, що не менш важливим напрямом є співпраця в енергетичній сфері, зокрема, впровадження в Україні японських передових технологій Clean Coal з покращення ефективності вугільних теплоелектростанцій в Україні.

"Ми розраховуємо на успішність реалізації першого проекту із заміни парової турбіни на Трипільській ТЕС", - сказав він.

Повідомляється, що співрозмовники також обговорили підтримку Японією реформ в Україні та надання їй необхідної допомоги в рамках співробітництва в Групі підтримки України, створеної на рівні послів країн "Великої сімки" G7 (Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, США, Франція, Японія) в Києві. Також обговорили можливість проведення консультаційних зустрічей міністрів українського уряду із цією групою для обговорення питань проведення реформ за конкретними напрямками.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Мінрегіон планує до березня розробити стратегію розвитку України.