ua en ru

Японія підготувала план щодо спільної з РФ діяльності на Курилах

Японія підготувала план щодо спільної з РФ діяльності на Курилах Фото: Курильські острови

Представники обох країн обговорять ці пропозиції 18 березня в Токіо

Японський уряд готується запропонувати Росії конкретний план спільної господарської діяльності на південних Курильских островах. Представники обох країн обговорять ці пропозиції 18 березня 2017 року в Токіо, повідомляє японська газета Nikkei.

Зазначено, що обидві сторони спробують дійти згоди по конкретних пунктах перед зустріччю лідерів обох країн Сіндзо Абе і Володимира Путіна, яка може відбутися в кінці квітня - початку травня або у вересні.

За інформацією видання, японський уряд запропонує, щоб медичні установи та університети Хоккайдо віддалено надавали медичні послуги лікарям і пацієнтам островів, можливо, через Інтернет.

Також Японія може запропонувати, щоб приватні японські і російські компанії спільно пропонували круїзи для японських туристів. Очікується також, що Токіо запропонує послати на острови фахівців двох країн, які спільно працюватимуть над збереженням навколишнього середовища в цих районах.

Що стосується рибальства, то, як очікується, японський уряд запропонує спільне управління заводами з переробки лосося та інших риб. Також країна може запропонувати спільне розведення морських вушок та інших цінних риб, пише газета.

Водночас питання про приналежність островів спробують уникнути, наприклад, пропозицією, щоб туристи, які відвідують острови під час круїзів, просто не висаджувалися на них, відзначає видання.

Нагадаємо, раніше Японія направила Росії ноту протесту у зв'язку з присвоєнням російським урядом назв спірним Курильським островам.