ua en ru

Японія відмовилась укладати мирний договір з РФ

Японія відмовилась укладати мирний договір з РФ Фото: Сіндзьо Абе і Володимир Путін (kremlin.ru)

Мирного договору не буде, допоки сторони не вирішать питання щодо Курильсських островів

Японія не укладатиме мирний договір з Російською Федерацією (РФ), допоки сторони не вирішать питання щодо Курильсьсткх островів. Про це сказав генеральний секретар кабінету міністрів Японії Йосихіде Суга, передає Sankei.

Йдеться про те, що упродовж понад 70 років країни не можуть підписати мирний договір через територіальну суперечку довкола Курильських островів. Головною умовою для його укладення Токіо називає повернення островів Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї. Натомість у Кремлі вважають, що Південні Курили увійшли до складу СРСР за підсумками Другої світової війни і суверенітет над ними "не підлягає сумніву".

"Ми будемо наполегливо продовжувати вести переговори на основі такого курсу -вирішити проблему з поверненням "північних територій", а потім - укладення мирного договору", - пояснив представник уряду Японії.

Також він додав, що офіційно Японія не коментуватиме кожне висловлювання російського лідера Путіна.

Йосихіде Суга зауважив, що країни можуть продовжити вирішення спірних питань уже після підписання документу.

Нагадаємо, президент Росії Володимир Путін пропонує Японії до кінця 2018 року укласти мирний договір, про що він заявив на пленарному засіданні Східного економічного форуму.

Як повідомляло РБК-Україна рік тому, Абе закликав Путіна укласти мирний договір. Тоді, виступаючи на сесії Східного економічного форуму, Абе назвав "ненормальною" ситуацію, коли дві країни досі не уклали мирний договір за підсумками Другої світової війни.