ua en ru

В Японії назвали ймовірну дату зречення імператора Акіхото

В Японії назвали ймовірну дату зречення імператора Акіхото Фото: Японія (unsplash.com/Lin Mei)

Престол успадкує кронпринц Нарухіто, старший син імператора

Уряд Японії, ймовірно, обере 30 квітня 2019 року датою зречення імператора Акіхіто. Про це повідомляє газета The Japan Times з посиланням на джерело у уряді.

Таким чином, 1 травня престол успадкує кронпринц Нарухіто, старший син імператора.

Уряд заявив, що рада імператорського дому проведе нараду 1 грудня поточного року, на якій обговорить можливі дати. На підставі цього уряд прийме своє рішення.

Ті, хто виступають за передачу повноважень у кінці квітня стверджують, що це дозволить уникнути відволікання під час передвиборної агітації на місцевих виборах, які, як очікується, відбудуться у березні або квітні того року.

Але інша частина уряду надає перевагу призначити зречення на 31 березня, а передачу престолу - на 1 квітня. Ці дати будуть більш зручними для громадськості, тому що початок нового gengō (назва епохи, що використовується в японському календарі) буде збігатися з початком фінансового року.

"Ми в уряді зробимо усе можливе, щоб зречення імператора пройшло без затримок", - заявив на прес-конференції головний секретар кабінету міністрів Йошіхід Суга.

У сучасній Японії назва епохи використовується для тривалості царювання імператора. Нинішнє царювання імператора Акіхіто називають епохою "хейсей", що означає "досягнення миру". Вона почалася 1989 року, тобто 2017 рік - це 29-ий рік епохи. Після зречення розпочнеться перший рік нової ери.

Нагадаємо, на початку листопада у посольстві Японії у Україні повідомили про спрощення візового режиму з Україною з 1 січня 2018 року.