ua en ru

З допомогою "схем" з банку Хрещатик виведені активи на 3 млрд гривень, - ФГВФО

З допомогою "схем" з банку Хрещатик виведені активи на 3 млрд гривень, - ФГВФО Фото: з банку Хрещатик виведені активи на 3 млрд гривень

84% кредитного портфеля юридичних осіб банку - інсайдерські, 85% цінних паперів - "сміттєві"

Оцінка активів збанкрутілого банку Хрещатик показала, що з банку за допомогою шахрайських "схем" були виведені активи на 3 млрд гривень. Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів фізосіб.

altaltalt

Фото: ФГВФО описав шахрайські "схеми" у банку Хрещатик

Повідомляється, що за документами вартість активів банку становить 8,13 млрд гривень, проте за результатами незалежної оцінки, активи банку коштують всього 2,65 млрд гривень. При цьому, за сумою затверджених акцептованих вимог кредиторів ПАТ "КБ "Хрещатик" є одним з найбільших банків, в яких розпочата процедура ліквідації - 6,15 млрд гривень. Сьогодні фондом подано 66 заяв про вчинення кримінальних злочинів, направлено 220 позовних заяв і відкрито 270 виконавчих проваджень у тому числі з метою повернення виведених топ-менеджментом банку активів.

52% у структурі активів ПАТ "КБ "Хрещатик", на суму понад 4,305 млрд гривень, - це кредити. З них абсолютна більшість (93%) - кредити юридичних осіб. І тут також, як і з активами, реальна вартість у рази нижче, вказаної у документах.

Крім того, майже половина кредитного портфеля корпоративних клієнтів банку фактично незабезпечені.

При цьому, за декілька днів до введення тимчасової адміністрації (у період з 30 березня по 4 квітня 2016 року) керівництво та акціонери банку застосували "схему", у результаті чого була згорнута заборгованість низки пов'язаних юросіб і виведено з-під застави високоліквідне майно майже на 1 млрд гривень.

За виявленими фактами маніпуляцій з активами ФГВФО направив заяви до правоохоронних органів. За кількома епізодами - тривають судові процеси. Фонд також попередив про те, що спроби виведення решти активів банку тривають.

Нагадаємо, раніше Фонд гарантування вкладів заявляв про ризик втрати частини активів банку "Хрещатик".