ua en ru

Допомога іспанському банківському сектору може бути виділена в листопаді 2012 р., - ЄК

Фінансова допомога іспанському банківському сектору може бути надана вже в листопаді, повідомив єврокомісар з економіки і монетарної політики Оллі Рен, одночасно вказавши на необхідність продовження урядом Іспанії економічних реформ і виконання узятих ним на себе завдань відповідно до графіку. При цьому європейський політик відзначив прогрес іспанської влади в плані проведення реформи фінансового сектору країни. Відповідна позиція була висловлена ним після переговорів з міністром економіки Іспанії Луїсом де Гіндосом, передає Reuters.

Рен також повідомив, що Єврокомісія буде готова оприлюднити свою думку з питання представленого Іспанією бюджету на 2013 р. 7 листопада 2012 р.

Раніше завершився незалежний аудит 14 банків Іспанії, проведений компанією Oliver Wyman. За його підсумками було встановлено, що іспанським банкам буде потрібно 59,3 млрд євро додаткового капіталу, щоб витримати серйозний економічний спад. Якнайгірша оцінка, яка не враховує податкові пільги і плани банків по збільшенню власного капіталу, базується на сценарії, при якому в період 2012-2014 рр. економічний спад для Іспанії складе 6,5%.

Відповідно до результатів аудиту, половина з 14 банків має потреби в капіталі, при цьому банки, які вже були націоналізовані, відчувають дефіцит в 49 млрд євро.

Результати аудиту допоможуть іспанському уряду визначити, яку суму воно використовує з кредиту в 100 млрд євро, вже узгодженого з Євросоюзом.

25 червня 2012 р. Іспанія заздалегідь погодила з Євросоюзом допомогу фінансовому сектору у розмірі 100 млрд євро. Раніше міністр економіки країни де Гіндос повідомив, що Іспанія звернеться за допомогою до Євросоюзу не раніше, ніж будуть отримані результати підсумкового аудиту.

21 червня 2012 р. були опубліковані перші підсумки аудиту іспанського банківського сектору, проведеного компаніями Rolan Berger і Oliver Wyman. За їхніми даними, для відновлення банківської системи Іспанії може знадобитися від 51 до 62 млрд євро. За даними аудиту, трьом найбільшим іспанським банкам - Banco Santander, BBVA і Caixabank - не знадобиться вливання додаткового капіталу навіть в найгіршому сценарії. Рекапіталізація необхідна невеликій групі банків, проблеми яких іспанський уряд почав вирішувати шляхом націоналізації.

Читайте також: Іспанія займе 207,2 млрд євро в 2013 р