ua en ru

Отримати транш МВФ у першому кварталі вже нереально, - НБУ

Отримати транш МВФ у першому кварталі вже нереально, - НБУ Фото: НБУ (прес-центр НбУ)

Нацбанк очікує надходження в Україну близько 2 млрд доларів

Україна вже не встигне отримати транш від Міжнародного валютного фонду (МВФ) в першому кварталі 2018 року. Про це в інтерв'ю "Сегодня" заявив заступник голови Національного банку України (НБУ) Дмитро Сологуб.

За його словами, прогнозувати перспективи співпраці з МВФ досить складно. У зв'язку з чим, не дивлячись на заяви, що Україна отримає в 2018 році два транші, причому перший транш у першому кварталі очікувати реалізації такого плану вже не можливо.

"Офіційний прогноз, який ми озвучили в жовтні, – що Україна отримає в 2018 році два транші, в першому і в третьому кварталі. Але зараз говорити про першому кварталі – вже не реалістично навіть з технічної точки зору. Там дуже серйозні процедури. Та і в цілому перспективи співробітництва прогнозувати досить складно. Тому що все залежить від того, чи будуть прийняті закони", – підкреслив Сологуб.

Також він підкреслив, що співпраця України з МВФ залишається вкрай важливим для економіки.

"Як макроекономіст я не втомлююся повторювати, що співпраця з МВФ дуже важлива для України для того, щоб безболісно пройти період 2018-2019 років. ... Перепочинок з виплати зовнішніх боргів, яку Україна отримала після проведення реструктуризації, закінчується скоро. І щоб забезпечити безпроблемне проходження через період пікових зовнішніх виплат і при цьому продовжувати генерувати економічне зростання, потрібні зовнішні надходження. І це не тільки гроші від Міжнародного валютного фонду. Гроші МВФ є "знаком якості" для інших міжнародних донорів, для приватних інвесторів", – пояснив Сологуб.

Нагадаємо, Fitch Ratings прогнозує отримання Україною 1,9 млрд доларів траншу МВФ в цьому році.

Також раніше президент Петро Порошенко заявив, що Україна виконала 80% вимог Фонду, а тому транш МВФ може надійти в країну вже в квітні 2018 року. В цілому ж Нацбанк очікує надходження в Україну близько 2 млрд доларів від МВФ в цьому році.