ua en ru

Польський уряд розпочав вивезення поляків з Маріуполя

Польський уряд розпочав вивезення поляків з Маріуполя Фото: міністр закордонних справ Польщі Ґжеґож Схетина

Програма перевезення поляків буде розділена на три етапи

Уряд Польші розпочав вивезення поляків із Маріуполя (Донецька обл.).Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Ґжеґож Схетина, передає Радіо Польша.

За його словами, нині ситуація відмінна,ніж під час попередньої евакуації, тому що попри те, що Маріуполь знаходиться поряд із лінією фронту, там немає війни. Отже, вони підпадають під програму захисту співвітчизників, переїжджаючи на історичну батьківщину.

Зазначається, програма перевезення поляків з Маріуполя буде розділена на три етапи. Перший вже розпочався: до консульства в Харкові виїхала команда з Варшави. До кінця жовтня дипломати визначать, скільки точно поляків вирішить приїхати до Польщі. Міністр Схетина оцінив, що поляки зможуть приїхати в країну в листопаді до тих місць, які виділять їм у Міністерстві внутрішніх справ. А з 1 грудня почнеться процес адаптації: мовна підготовка, пошук роботи та цільового місця проживання. Усе буде здійснюватися - як і у випадку поляків Донбасу - у консультації з місцевими органами влади.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Польша більше не буде приймати етнічних поляків із Маріуполя. Тоді в уряді заявили, що Маріуполь не лежить у зоні безпосередніх воєнних дій, а евакуація поляків з Донбасу була одноразовою акцією.