ua en ru

Польський віце-прем'єр пропонує створити енергетичний ОПЕК

Польський віце-прем'єр пропонує створити енергетичний ОПЕК Фото: Віце-прем'єр і міністр економіки Польщі Януш Пехочиньский

Нова організація повинна охопити країни ЄС і зупинити використання енергоресурсів в якості політичного інструменту

Віце-прем'єр і міністр економіки Польщі Януш Пехочиньский пропонує створити організацію, яка буде регулювати енергетичний ринок в регіоні. Про це пише "Польське радіо".

Як повідомляє видання, віце-прем'єр заявив про це під час свого візиту конференції "Каспійська нафта і газ" в Баку. За його словами, нова організація може стати аналогом ОПЕК і охопити в першу чергу, країни ЄС, для чого потрібно співпраця урядів і енергетичних компаній. Одна з цілей створення нової організації - зробити неможливим використання енергоресурсів в якості політичного інструменту.

"Що сталося, ми так часто говоримо про безпеку та енергетичної солідарності? Ринок постачальника став ринком споживача. Одночасно відбувається небезпечна гра енергією, як політичною зброєю", - наводить видання цитату Януша Пехочиньский. - "Ми повинні відновити єдність, так як енергоресурси стають викликом"

Нагадаємо, раніше Ірак заявив про свій намір збільшити добові відвантаження лад нафти на експорт на 26%, до 800 тис. барелів.