ua en ru

Польські депутати підтримали скорочення своєї зарплати

Польські депутати підтримали скорочення своєї зарплати Фото: Сейм Польщі (flickr.com/premierrp)

Рішення підтримали 240 парламентаріїв

Сейм Польщі прийняв закон, що передбачає скорочення зарплат депутатів верхньої та нижньої палат парламенту на 20%. Про це повідомляє польське видання PAP.

Рішення підтримали 240 парламентаріїв, проти - двоє, ще п'ятеро утрималися. Крім того, 213 опозиційних парламентаріїв не голосували за скорочення власної зарплати, розкритикувавши таку ініціативу як джерело наповнення бюджету.

Тепер, згідно із законом, зарплата депутата чи сенатора, буде відповідати 80% окладу заступника міністра.

Варто відзначити, що незмінними залишаються видатки для покриття витрат депутатів, пов'язаних з робочими відрядженнями (25% від заробітної плати заступника міністра).

Очікується, що доходи державного бюджету за рахунок зменшення заробітної плати депутатів і сенаторів повинні збільшитися приблизно на 13 млн злотих щорічно (понад 3 млн євро).

Зараз зарплата польських депутатів становить 10 тис. злотих - близько 2,8 тис. доларів США.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, в Польщі на тлі скандалу про премії для чиновників оголосили про скорочення зарплат депутатів на 20%, в той же час інші чиновники пожертвують кошти на благодійність.

Також повідомляється, що міністри і держсекретарі до середини травня передадуть свої премії благодійної організації Карітас. Таке рішення було прийнято на тлі скандалу в Польщі з-за премій, які отримали члени уряду.