ua en ru

Польська PGNiG має намір запропонувати "Газпрому" переглянути ціни на поставки газу

Польська газова монополія PGNiG, підконтрольна державі, має намір запропонувати своєму основному постачальнику газу - російському ВАТ "Газпром" переглянути ціни на газ.

Польська газова монополія PGNiG, підконтрольна державі, має намір запропонувати своєму основному постачальнику газу - російському ВАТ "Газпром" переглянути ціни на газ. Про це повідомляє Reuters.

"Можливість досягнення домовленості буде в листопаді, і ми хочемо використати цей шанс, щоб переглянути наш контракт з "Газпромом", - заявив в ході прес-конференції генеральний директор PGNiG Маріуш Завада.

Крім того, сьогодні польська компанія опублікувала результати своєї фінансової діяльності за 2013 р. Згідно зі звітом, чистий прибуток PGNiG за підсумками 2013 р. знизився до 1,92 млрд злотих (629,83 млн дол.), що виявилося істотно нижче очікувань аналітиків Reuters. Вони розраховували, що показник складе 2,75 млрд злотих (902 млн дол.). Рік тому, коли компанія отримала одноразовий прибуток у вигляді компенсації від "Газпрому", чистий прибуток PGNiG склав 2,24 млрд злотих (735 млн дол.).

Напередодні про досягнення цінового угоди з "Газпромом" повідомив німецький енергетичний концерн RWE. CEO компанії заявив, що RWE уклали з російською компанією угоду, яка дозволить німецькому концерну уникнути значних збитків за контрактом аж до літа 2016 р. Нагадаємо, в червні 2013 р. арбітражний суд підтримав вимогу RWE переглянути контрактну формулу ціни "Газпрому" на газ з урахуванням ринкової ситуації на травень 2010 р., коли RWE запросила перегляд цінових умов. Згідно з винесеним рішенням, контрактна формула ціни повинна бути доповнена механізмом індексації у відповідності з ринковими умовами. Також німецький концерн отримав від ВАТ "Газпром" компенсацію в розмірі близько 1 млрд євро, що дозволяє покрити значну частину збитків, понесених від контракту з російською компанією. Як напередодні повідомив СЕО компанії, цінові умови на газ за новою угодою такі, що аж до літа 2016г. ніяких додаткових ретроактивних платежів від "Газпрому" RWE вимагати не доведеться.

В лютому 2014 р. віце-президент оператора найбільшої в Європі газотранспортної мережі GDF Suez SA Жан-Франсуа Сіреллі також заявив про можливість перегляду умов газових контрактів з ВАТ "Газпром".