ua en ru

Польщу можуть позбавити права голосу в Європейській раді за звільнення суддів

Польщу можуть позбавити права голосу в Європейській раді за звільнення суддів Фото: Європейська рада (flickr.com eeas)

Єврокомісія просить польську владу не звільняти суддів Верховного суду

Європейська комісія (ЄК) попередила владу Польщі про те, що може позбавити країну права голосу в Європейській раді у разі, якщо вона усуне або відправить у відставку суддів Верховного суду країни. Про це повідомляє видання Wiadomosci.

"Європейська комісія просить польську владу не вживати заходів щодо усунення або відправлення у відставку суддів Верховного суду. Якщо такі заходи будуть вжиті, комісія готова негайно розпочати процедуру в рамках параграфа 1 статті 7", - заявив віце-голова ЄК Франц Тіммерманс.

Згідно з цим параграфом, європейські країни можуть констатувати, що один з членів Євросоюзу може серйозно порушити загальні принципи ЄС.

В офіційному висновку ЄК говориться, що польська влада все ще не розглянула проблеми, виявлені в перших двох рекомендаціях Європейського союзу, і зробила додаткові кроки, які посилюють занепокоєння щодо незалежності судових органів та "значно збільшує системну загрозу верховенства закону в Польщі".

Заступник голови міністерства закордонних справ Польщі Конрад Шиманьский заявив, що у випадку, якщо Єврокомісія позбавить державу права голосу, Варшава може звернутися до суду. За словами польського чиновника, судова реформа в країні не несе загрози для незалежності суддів.

Нагадаємо, Російська Федерація може ввести санкції проти Польщі у відповідь на рішення про знесення пам'ятників радянським воїнам.