ua en ru

Сейм прийняв закон про День пам'яті поляків, які рятували євреїв

Сейм прийняв закон про День пам'яті поляків, які рятували євреїв Фото: вхід в будівлю Сейму Польщі (flickr.com/sejmrp)

У Польщі відзначатимуть День пам'яті поляків, які рятували євреїв від німецьких загарбників

Сейм Польщі прийняв закон про введення Національного Дня пам'яті поляків, які рятували євреїв під час німецької окупації. Про це повідомляє Польське Радіо.

За ухвалення закону проголосували 309 депутатів, проти був 21 парламентарій. Ще двоє народних обранців утрималися від голосу.

Згідно з рішенням Сейму, День пам'яті будуть відзначати в Польщі 24 березня. Ця дата - це день вбивства німецькою жандармерією в Маркові сім'ї Ульма (Юзефа, Вікторії і їх дітей), а також євреїв, яких вони переховували. Згідно з президентським проектом, це буде державне свято.

Раніше Сейм прийняв, зокрема, поправку опозиційної партії Громадянська платформа, яка вводить преамбули закону слова про "польських громадян", зокрема йдеться про вшанування тих осіб, які, як громадяни Другої Речі Посполитої, але не тільки польської національності, рятували євреїв.

Парламент також відхилив пропозицію цієї партії вперше святкувати цей день тільки з наступного року.

У преамбулі до закону депутати вшанували пам'ять польських громадян, "героїв, які в акті героїчної відваги, неймовірної мужності, співчуття та міжлюдської солідарності, вірні високим моральним цінностям, велінням християнського милосердя і традиції суверенної Польщі, рятували своїх єврейських сусідів від Голокосту, спланованого і реалізованого німецькими окупантами»

Далі цей законопроект ухвалив Сенат Польщі

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Польщі в четвер, 1 березня, набув чинності закон про інститут національної пам'яті (ІНП). Закон криміналізує звинувачення польського народу у злочинах, скоєних нацистською Німеччиною.