ua en ru

Польща може в судовому порядку вимагати від "Газпрому" компенсувати недопостачання газу до країни.

Польський концерн PGNiG може в судовому порядку вимагати від "Газпрому" доплатити за транзит газу газопроводом Ямал - Європа і компенсувати недопостачання газу до Польщі швейцарським RosUkrEnergo. Про це пише польська газета Dziennik Gazeta Prawna, повідомляє РБК daily. Сума претензій має всі шанси досягти 410 млн дол.

Після завершення російсько-українського газового конфлікту Польща так і не почала одержувати газ в повному обсязі, оскільки RUE, яка повинна постачати 2,4 млрд куб. м газу на рік, не змогла виконати свої зобов'язання. У березні 2009 м. "Газпром" пообіцяв компенсувати недопостачання швейцарського трейдера, якщо Польща відмовиться від позову до RUE. При цьому монополія вказала, що для збільшення обсягу потрібно підписати доповнення до існуючої міжурядової угоди.
Проте узгодження умов нової угоди затягнулося майже на рік. В результаті Польща недоотримала близько 20% імпортного газу. У грудні сторони підписали новий договір. Відповідно до нього до Польщі має бути збільшений обсяг постачань газу, при цьому контракт продовжений до 2037 р. В угоді також врегульовано питання про підвищення "Газпромом" частки в операторі газопроводу Ямал - Європа EuroPolGaz з 48 до 50% і тарифна політика.
Тепер документ має бути затверджений урядами двох країн. Але польський віце-прем'єр Вальдемар Павляк вже заявив, що має намір блокувати затвердження угоди до тих пір, поки не буде вирішена низка спірних питань, зокрема оплата боргів за транзит газу газопроводом Ямал - Європа. Перешкодити схваленню нового договору може і Президент Польщі Лех Качиньський. Минулого тижня він критикував угоду, яка, на його думку, посилює і без того сильну залежність від російського газу, продовжуючи контракт на постачання до 2037 р.