ua en ru

Польща заявила про нові аудіозаписи у справі катастрофи під Смоленськом

Польща заявила про нові аудіозаписи у справі катастрофи під Смоленськом Фото: уламки літака Ту-154М, що розбився під Смоленськом

Вони вказують на те, що диспетчери могли передати екіпажу невірну інформацію

Глава польської комісії, що розслідує авіакатастрофу під Смоленськом (РФ), у якій загинув президент Польщі Лех Качинський, заявив, що в розпорядженні комісії виявилися нові свідчення того, що диспетчери аеропорту могли ввести екіпаж в оману. Про це Вацлав Берчинський заявив в ефірі Польського телебачення (TVP).

За його словами, в розпорядження комісії потрапили записи розмов у вежі контролю польотів в аеропорту Смоленська. Вони, на думку Берчинського, вказують на те, що диспетчери могли передати екіпажу невірну інформацію.

"У нас є записи. Вони відрізняються від того, що ми мали раніше. Також вони відрізняються від записів із вишки і літака, які у нас є. Є явне протиріччя", - заявив Берчинський.

Він не уточнив, яким чином комісія отримала записи переговорів диспетчерів на вежі, однак додав, що донині в комісії був запис переговорів між екіпажем і вежею.

"Нові записи - безпосередньо з вежі. Вони перебувають у суперечності з тими, які ми досі чули", - пояснив Берчинський.

Чиновник стверджує, що диспетчери могли передати екіпажу невірну інформацію про відстань до злітно-посадкової смуги, що могло вплинути на хід посадки і подальшу катастрофу.

Як відомо, літак Ту-154М, на борту якого перебував президент Польщі Лех Качинський із дружиною, а також представники вищого військового командування і високопоставлені чиновники, розбився 10 квітня 2010 року під Смоленськом. Загалом у результаті аварії загинуло 96 осіб.

Нагадаємо, раніше Міноборони Польщі звинуватило Росію в катастрофі під Смоленськом.