ua en ru

Польща у найближчі роки приділятиме пріоритетну увагу вугіллю і сланцевому газу

Польща у найближчі роки приділятиме пріоритетну увагу вугіллю і сланцевому газу. Про це заявив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск в Катовицях.

Польща у найближчі роки приділятиме пріоритетну увагу вугіллю і сланцевому газу. Про це заявив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск в Катовицях, повідомляє "Польське радіо".

"Ми вирішили, що враховуючи екологічні питання, питання викидів вуглекислого газу, ми зробимо все ж ставку на вугілля, а це означає, що ми інвестуватимемо у сучасне обладнання, аби через сучасні технології обмежувати викиди вуглекислого газу", - зазначив Туск.

Прем'єр-міністр Польщі заявив, що поважає відновлювальні джерела енергії, хоча все ж вважає, що саме модернізований і екологічний видобуток вугілля є майбутнім Польщі.

"Ми маємо шанувати відновлювальні джерела енергії, але не можемо також віддати нашого національного багатства, вугілля. Адже кожна держава будує свою енергетичну незалежність, використовуючи власні передусім засоби, а в Польщі це є, підкреслюю, вугілля", - каже він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Польща почала видобуток власного сланцевого газу. Згідно з оцінкою Управління енергетичної інформації США (EIA), Польща має найбільшими запасами сланцевого газу в Європі. Вони оцінюються в 4,2 трлн кубометрів. В Україні, наприклад, вони імовірно становлять 3,6 трлн кубометрів. Відзначається також, що Польща розраховує почати комерційний видобуток сланцевого газу вже в 2014 р.

Слід зазначити, що деякі міжнародні енергетичні компанії вже покинули країну після невдалих перших спроб видобувати сланцевий газ.