ua en ru

Польща: українській частині закону про ІНП потрібна більша помірність

Польща: українській частині закону про ІНП потрібна більша помірність Фото: Ришард Терлецький (government.by)

У Польщі заявили, що можлива зміна поправок в закон про ІНП

В Польщі заявили, що українській частині закону про Інститут національної пам'яті (ІНП) потрібна певна поміркованість. Про це заявив віце-спікер Сейму Польщі Ришард Терлецький, передає "Польське радіо".

"Можлива зміна поправок в закон про інститут національної пам'яті; Української частини всього потрібна певна поміркованість", - заявив він.

За його словами, у справі "української частини закону можливе певне уточнення".

"Цієї української частини, по правді кажучи, найбільше потрібна певна поміркованість. Закон пролежав рік в ящиках саме в зв'язку з розширенням категорій, додаванням слів, збільшенням юридичної плутанини. Здавалося, що в кінці цього пролежування документ не буде дуже чутливими, хоча ця українська частина для українців є важкою", - сказав Терлецький.

Нагадаємо, раніше спікер Сенату Польщі Станіслав Карчевський заявив, що закон про ІНП не буде діяти до з'ясування спірних моментів Конституційним судом.

Президент Польщі Анджей Дуда 14 лютого направив закон про інститут національної пам'яті на розгляд Конституційного суду Польщі. Крім того, раніше міністр закордонних справ Яцек Чапутович заявив, що Конституційний суд Польщі при розгляді змін у закон про інститут національної пам'яті, які передбачають відповідальність за пропаганду "бандерівської ідеології", може врахувати позицію української сторони.

При цьому Дуда, відправляючи в Конституційний суд заяву про дослідження відповідності закону про Інститут національної пам'яті з Конституцією країни, опротестував, зокрема, формулювання, що стосується "українських націоналістів".