ua en ru

Польща вважає законними репарації від Німеччини

Польща вважає законними репарації від Німеччини Фото: Польща (рixabay.com-kaboompics)

За оцінками комісії, викликані Німеччиною втрати і матеріальні збитки становлять 48,8 млрд доларів

Експертна комісія польського сейму підготувала висновок щодо можливого вимогу репарацій від Німеччини і прийшла до висновку, що такі вимоги законні. Так, свою позицію комісія виклала на 40-сторінковому документі, передає видання TVP Info.

Зокрема, комісія відзначає, що пропорційно до всього населення і національному добробуту Польщі, держава зазнала найбільших людських і ресурсні втрати в Європі. Зазначено, що ці втрати були підсумком німецької окупаційної політики: спрямованого і організованого знищення населення Польщі і використання його в примусових роботах. Також експерти згадали руйнування Варшави.

Також в комісії назвали "безпідставною" посилання Німеччини на відмову Польщі від репарацій в 1953 році.

"Німеччина виплатила громадянам Польщі менше ніж 1% від того, що було виплачено жителям західної Європи, США та Ізраїлю", - підкреслює видання.

Крім того, польські експерти наполягають, що Німеччина повинна компенсувати збитки, пов'язані з Другою світовою війною. За оцінками комісії, викликані Німеччиною втрати і матеріальні збитки становлять 258 млрд довоєнних злотих, або 48,8 млрд доларів в перерахунку на сучасні гроші.

Нагадаємо, раніше Німеччина відкинула вимоги Польщі почати нові переговори про репарації за шкоду від нацистського режиму під час Другої світової війни.