ua en ru

Польща рекомендує Україні не призначати політика главою Антикорупційного бюро

Польща рекомендує Україні не призначати політика главою Антикорупційного бюро. Про це заявив журналістам глава Центрального антикорупційного бюро Польщі Павел Войтунек, передає кореспондент РБК-Україна.

На думку Войтунека, якщо главою антикорупційного бюро в Україні буде призначений політик, то воно буде приречене на поразку.

"Головна риса, якою повинна характеризуватися нова антикорупційна служба (Національне антикорупційне бюро - ред.) - аполітичність. Якщо глава служби буде обраний з політиків, то вона буде приречена на поразку", - наголосив глава польського бюро.

"Я б поставив на фахівця високого класу з досвідом поліцейським, прокурорським, суддівським. Призначення головою служби політика може нести в собі певні ризики щодо її незалежності", - додав Войтунек.

Крім того, він застеріг українців від того, щоб Національне антикорупційне бюро не стало інструментом реваншу над політичними опонентами, висловивши сподівання на тісну співпрацю з "українським аналогом, коли такий буде створений".

"Ми хочемо бути хорошим партнером і мати схожого на нас партнера. Міжнародні рейтинги високо оцінюють наші скромні успіхи в боротьбі з корупцією, тому ми є потенційно привабливим партнером... У нас є ноу-хау та ефективні рішення проблем. Ми також маємо досвід боротьби з корупцією", - наголосив Войтунек.

За його словами, сучасна українська структура корупції дуже нагадує те, що було в Польщі в 70-х рр. "Україна має проблеми з корупцією майже на всіх рівнях функціонування держави, і тут важко сказати, де корупція більше: на кордоні, в міліції або за видачу дозволів", - зазначив Войтунек.

Нагадаємо, 12 січня в Україні було опубліковано оголошення про проведення конкурсу на посаду директора Антикорупційного бюро. Як очікується, глава Національного Антикорупційного бюро буде обраний 12 лютого 2015 р.