ua en ru

Польща може приєднатися до переговорів по Донбасу за згоди всіх сторін, - МЗС

Польща може приєднатися до переговорів по Донбасу за згоди всіх сторін, - МЗС Фото: Дмитро Кулеба

Президент Польші сказав, що було б непогано залучити Польщу в переговорний процес

Україна готова до розширення формату переговорів по Донбасу та включення Польші до процессу але потрібна консенсусна воля всіх учасників процесу для зміни формату. Про це заявив посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ (МЗС) України Дмитро Кулеба в ефірі "5 каналу".

Як повідомляється, нещодавно польський Президент Анджей Дуда сказав про те, що було б непогано залучити якимось чином і Польщу в переговорний процес, оскільки "Мінськ" себе "певною мірою вже вичерпав".

За словами Кулеби такий варіант розглядається, але для цього необхідна згода всіх сторін.

"Тут немає якогось центру, тобто тут потрібен просто консенсус: тепер ми змінюємо формат, тому що цей формат себе вичерпав, переходимо до нового етапу. Але для цього потрібно прораховувати такі далекосяжні наслідки, тому що якщо ми розширюємо формат за участі Польщі, то чи діють Мінські домовленості, під якими підписувалися лише чотири лідери, якщо ми залучаємо ще когось? І на всіх цих речах, безсумнівно, буде грати Росія. Тому не треба сприймати розширення формату як панацею, або зміну формату як панацею від всіх хвороб. Абсолютно ні. Нам всім хочеться чогось свіжого, якогось рішучого кроку, який усе вирішить: прийде добрий дядя і вирішить цю проблему. Такого не буде", - зазначив Кулеба.

"Неодноразово Президент України, інші представники говорили про те, що ми готові до розширення форматів, повернення до Женевського формату, що це цікаво, ми готові це все обговорювати, але питання в тому, що потрібна консенсусна воля всіх учасників процесу для зміни формату, і ми жодного сумніву в підтримці Польщі, тобто в тому, що це наш надійний друг, не маємо. Але наразі склався такий формат, і він буде змінений тоді, коли дійсно всі причетні до нього сторони зможуть про це домовитися. Так само це стосується і нашого життя, де рішення залежить не від одного і не від двох, а від усіх. Спекуляції про те, що там Україна наполягає на збереженні нинішнього формату, чи Україна не хоче, чи заважає розширенню, - не відповідають абсолютно дійсності. Нас задовольнять будь-які інструменти, які дозволять досягнути нам необхідного результату", - додав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна повернеться до захисту прав людини в Криму після припинення агресії РФ.