ua en ru

Польща хоче замінити Туска у ЄР на заступника голови Європарламенту Саріуша-Вольського

Польща хоче замінити Туска у ЄР на заступника голови Європарламенту Саріуша-Вольського Фото: Польща запропонувала обрати Яцека Саріуша-Вольського новим головою Європейської ради

На думку правлячої партії, глава Євроради Дональд Туск "порушує елементарні правила Європейського союзу"

Польський уряд не підтримує переобрання колишнього прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска на посаду президента Європейської ради і пропонує замість нього заступника голови Європарламенту Яцека Саріуша-Вольського. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Зокрема, лідер провладної партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський заявив, що Туск "порушує елементарні правила Європейського союзу", і тому партія не може підтримати його кандидатуру "за жодних обставин".

Крім того, Качинський вважає Туска "морально відповідальним" за смерть свого брата, колишнього президента Польщі Леха Качинського, який загинув в авіакатастрофі в 2010 році в Росії під час перебування Туска на посаді прем'єр-міністра країни.

Водночас у суботу, 4 березня, міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що його уряд запропонував замість Туска кандидатуру іншого польського представника - заступника голови Європарламенту Яцека Саріуша-Вольського.

Проте, як зазначає видання, відсутність польської підтримки не є вирішальною у обранні Туска президентом ЄР на другий термін, оскільки президент Європейської ради обирається більшістю голосів лідерів Євросоюзу.

Нагадаємо, президент Європейської ради Дональд Туск заявив про необхідність продовження санкцій проти Росії.