ua en ru

Валенса пропонує висунути Сенцова на Нобелівську премію миру

Валенса пропонує висунути Сенцова на Нобелівську премію миру Фото: Олег Сенцов (facebook.comNashePrykarpattia.jpg)

Нобелівський лауреат Лех Валенса вважає, що Сенцов втілює ідеали демократії та миру

Колишній президент Польщі і нобелівський лауреат Лех Валенса пропонує висунути українського політв'язня Олега Сенцова на Нобелівську премію миру. Про це у Facebook повідомив міністр культури України Євген Нищук.

За словами Нищука, Валенса відгукнувся на заклик Польської кіноакадемії виступити із заявою на захист Сенцова. Крім того, він закликав номінувати українця на Нобелівську премію миру.

Валенса пропонує висунути Сенцова на Нобелівську премію миру

На сайті Польської кіноакадемії опубліковано відповідний лист Валенси. Він зазначив, що в річницю створення руху "Солідарність" встає на сторону українського режисера.

"Сенцов підтримав Євромайдан на захист України як частини демократичної Європи. Він мирно протестував проти анексії свого рідного Криму, а потім був заарештований російськими спецслужбами. Його засудили до 20 років ув'язнення за підсумками несправедливого судового розгляду, незважаючи на те, що головний свідок звинувачення відкликав показання, що були дані під примусом", - зазначив Валенса.

Він також підкреслив, що більше ста днів тому Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити політв'язнів.

"Я глибоко переконаний, що Сенцов втілює всі ідеали, які мотивували мене під час моєї мирної боротьби за майбутнє світу. Віра в демократію, в мирні методи, відмова від ненависті, робота на зміцнення солідарності між народами і кінцева жертва на благо інших - все це дуже похвальні якості, гідні найвищого визнання вільного світу. З цих причин я звертаюся до всіх людей доброї волі, щоб допомогти звільнити Олега Сенцова, і я пропоную номінувати Сенцова на Нобелівську премію миру", - додав Валенса.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що архієпископ Климент отримав відмову на помилування Олега Сенцова.

До цього стало відомо, що російські тюремники погрожують примусово годувати Сенцова.