ua en ru

Польща побудує на кордоні з Україною та Білоруссю паркан проти диких кабанів

Польща побудує на кордоні з Україною та Білоруссю паркан проти диких кабанів Фото: АЧС

Польська мисливська організація має до 30 листопада зменшити кількість кабанів на території, що перебуває під загрозою появи АЧС

Міністерство фінансів Польщі виділить 130 млн злотих (30 млн євро) на спорудження вздовж кордону Польщі з Білоруссю та Україною огорожі, що запобігатиме міграції диких кабанів. Про це повідомив міністр сільського господарства країни Кшиштоф Юрґєль, передає "Польське радіо".

На думку експертів, причиною появи африканської чуми свиней (АЧС) у Польщі є заражені цим вірусом дикі кабани, що зайшли на її територію з Білорусі.

Міністр сільського господарства вважає, що паркан є необхідним, попри факт, що восени кількість нових вогнищ африканської чуми свиней повинна значно зменшитися, найбільш небезпечні місяці, коли розвиток хвороби є найсильнішим, це червень, липень і серпень.

Чиновник також нагадав, що відповідно до нещодавнього посилення вимог до біострахування Польська мисливська організація зобов’язана до 30 листопада зменшити кількість диких кабанів на території, що перебуває під загрозою появи АЧС, до 0,1 особини на один квадратний кілометр.

Фермери, які не зможуть виконати вимог біострахування, мають змогу добровільно відмовитися від вирощування свиней, відповідну декларацію оформили понад три тисячі господарств, в таких випадках передбачено кошти на компенсацію.

Нагадаємо, державні надзвичайні протиепізоотичні комісії при Яготинській (Київська область), Виноградівській та Рахівській (Закарпатська область) районних державних адміністраціях затвердили плани ліквідації спалаху африканської чуми свиней.