ua en ru

Польща подає до суду на "Газпром"

Польща наполягає на зниженні цін на російський газ і має намір вже на цьому тижні звернутися до Стокгольмського суду. Як аргумент вона хоче використовувати той факт, що постачання блакитного палива в країну через німецького оператора їй обходяться дешевшим.

Польська PGNiG оголосила про намір звернутися в арбітраж Стокгольма зі скаргою на високу ціну російського газу. Цього разу Польща, видно, має намір розіграти ще один козир. Минулого тижня вона уклала контракт з трубопровідним оператором Gaz-System, що належить польському уряду, який забезпечить постачання російського газу через німецьких операторів. Таким чином, ціна газу для Польщі буде нижча на 15%, ніж при закупівлі безпосередньо у "Газпрому". "Ми намагаємося оптимізувати імпортні закупівлі газу, купуючи у Німеччини газ дешевше, ніж у Росії", - сказав віце-президент PGNiG із стратегічного розвитку Радослав Дудзінські. У "Газпромі" коментувати ситуацію не стали.

У 2010 році Польща імпортувала з Росії 9,9 млрд куб. м газу (7,1% від об'єму експорту "Газпрому" в Європу), ще близько 900 млн куб. м вона купувала в Європі. Щорічне споживання газу в країні складає близько 13,7 млрд куб. м, з яких приблизно 30% забезпечується за рахунок власного видобутку.

Газ надходить до Польщі з Росії через газопровід Ямал - Європа. "Технічні можливості газопроводу дозволяють Польщі імпортувати з Німеччини не більше 2,3 млрд куб. м газу", - говорить аналітик ІФК "Солід" Олена Юшкова. За її підрахунками, втрата майже 25% імпорту газу на польському напрямі може коштувати "Газпрому" до 150 млн дол. на рік.