ua en ru

Польща планує випуск свого електромобіля

Польща планує випуск свого електромобіля Фото: електромобіль

Авто буде коштувати до 70 тисяч злотих

У листопаді 2016 року в Польщі оголосять конкурс з вироблення кузова для майбутнього національного електромобіля. Про це повідомляє "Польське радіо".

Так, енергетичні компанії Polska Grupa Energetyczna (PGE), Energa, Enea і Tauron Polska Energia 20 жовтня створили компанію ElectroMobility Poland, яка має втілити цей проект у життя. Бажання приєднатися до цієї ініціативи висловив також польський нафтовий концерн PKN Orlen, який планує на своїх заправних станціях встановити пункти швидкої зарядки електромобілів.

Зазначається, що авто з електричним двигуном буде коштувати до 70 тисяч злотих (до 16 тисяч євро) і щонайменше 60% його запчастин будуть виробляти польські підприємства.

Крім того, у планах польського енергетичного сектора закладено, що в 2020 році у Польщі має бути щонайменше 75 тисяч зареєстрованих авто з електричним двигуном, а ще через 5 років планується, що такого транспорту має бути 1 млн.

При цьому польський уряд для заохочення майбутніх власників електромобілів планують впровадити податкові пільги та нульову ставку податку на додану вартість. Згоду на це має дати ще Європейська комісія. Разом з цим в країні хочуть ввести у дію вищу оплату за користування автівками із двигунами внутрішнього згоряння, що виділяють велику кількість шкідливих газів в атмосферу.

Нагадаємо, виробник люксових автомобілів Maserati планує створити електромобіль до 2019 року.