ua en ru

Польща орієнтується на видобуток сланцевого газу з Exxon для припинення залежності від Росії

Польща орієнтується на видобуток сланцевого газу з Exxon для припинення залежності від Росії, пише Bloomberg.
Технології, які призвели до низьких цін на природний газ для споживачів США з 2002 р. в даний час розвиваються в Східній Європі і загрожують зменшити контроль Росії над енергетичними ресурсами регіону.
Exxon Mobil Corp, Chevron Corp і Talisman Energy Inc входять до числа провідних компаній, які планують займатися видобуванням газу із сланцевих порід від Польщі до Болгарії, якого може бути достатньо для задоволення регіонального попиту на майже 80 років, відповідно інформацією Управління енергетичної інформації США (EIA ).
Польща вже завершила буріння семи свердловин на недостатньо розвідане родовище з 124 запланованих, і результати зараз аналізуються.
Успішна кампанія буріння перемалюють енергетичну карту Європи, яка в даний час залежить від Росії приблизно на чверть свого природного газу.
Зусилля з пошуку великих запасів газу стають ще більш актуальними у зв'язку з планами Німеччини з поетапної відмови від ядерної енергії та обмеження викидів вуглекислого газу, що викликають глобальне потепління.
Нагадаємо, Президент США Барак Обама, під час свого першого відвідування Польщі в травні 2011 р., запропонував поділитися технологією, що використовується від Техасу до Пенсільванії для розробки багатих газом скельних утворень.
Польща хоче почати видобуток газу з сланців протягом десяти років. Приблизно за такий же термін Німеччина планує закрити свої 17 ядерних реакторів, які виробляють 23% електроенергії для найбільшої економіки Європи.
За оцінкою EIA, запаси Східної Європи можуть становити близько 7,1 трлн кубометрів сланцевого газу. Запаси Польщі прогнозуються на рівні 5,2 трлн куб.м, чого вистачить на понад 300 років внутрішнього споживання.
На сьогоднішній день, Польща видала 86 ліцензій на розвідку. У квітні американська Marathon Oil погодилася продати 40% акцій 10 польських ліцензії Nexen Inc. Через місяць французька Total SA підписала угоду з компанією Exxon на купівлю 49% акцій у двох ліцензіях в східній Польщі.
"У процесі ліцензування зроблено досить багато", - зазначив головний геолог Польщі Генріх Яцек Єзерський. - "Тепер потрапити в польський сланцевий ринок можливо тільки за допомогою поглинань".
Розвідка сланцевих запасів викликає багато суперечок, тому що включає в себе буріння сотні свердловин і вибухів порід з водою і хімічними речовинами - гідророзриву пластів. Нью-Йорк тимчасово заборонив таку практику до розробки нових правил для запобігання ризику забруднення води. Франція ж нещодавно пригрозила відкликати дозволи на розвідку.
Ці побоювання не утримують ні Польщу, ні її сусідів, так як вони прагнуть до більшої енергетичної безпеки після порушення постачань газу в 2009 р. в ході суперечки між Росією та Україною. Україна, Румунія, Угорщина, Болгарія та інші країни вирішили просувати розвідку запасів сланцевого газу.
Україна підписала угоду з Exxon, а також веде переговори з голландською Shell Plc і Chevron. За оцінкою EIA, можливі запаси країни становлять 1,2 трлн куб. м, що є другим за величиною показником у регіоні, після Польщі.
"Газове питання в Європі, і особливо в Центральній і Східній Європі, має набагато більше значення, ніж кількість доларів за куб", - заявив міністр економіки і енергетики Болгарії Трайчо Трайков минулого місяця. - "Це пов'язано з національною незалежністю".