ua en ru

Польща не буде стягувати податок на видобуток сланцевого газу до 2020 р

Польща не буде обкладати податком видобуток сланцевого газу до 2020 р., щоб підвищити фінансову привабливість сектора, передає Reuters, цитуючи міністра фінансів країни Яцека Ростовського.

"Закон про оподаткування набуде чинності в 2015 р. І ми не будемо стягувати податок до 2020 р., щоб залучити компанії до розробки покладів газу", - заявив міністр.

Причиною подібного рішення послужило те, що за останні місяці відразу кілька іноземних видобувачів газу покинули польський ринок, в тому числі такі газовидобувні компанії, як ExxonMobil, канадська Talisman Energy і американська нафтова компанія Marathon.

У зв'язку з цим польський уряд заявив, що бере курс на розвиток газової галузі, щоб скоротити ресурсну залежність від поставок природного газу з Росії. Однак залучення інвесторів виявилося непростою справою на тлі невеликих в порівнянні з більш ранніми оцінками газових запасів країни.

Раніше планувалося, що податки і збори на видобуток газу і нафти в 2015 р. складуть лише 40% від прибутку сектора, що підвищить інвестиційну привабливість Польщі на тлі Норвегії, Британії та Австралії. Однак відхід з ринку великих гравців змусив уряд піти на ще більш серйозні поступки.
Незважаючи на це, проблемами для бажаючих працювати в Польщі залишаються бюрократичні складності, а також невизначеність з окремих питань законодавчого регулювання та охорони навколишнього середовища.

Раніше управління енергетичної інформації при Міністерстві енергетики США оцінило технічно запаси сланцевого газу в Польщі в 5,3 трлн куб. м, цих ресурсів країні вистачило б на 300 років, виходячи з поточного річного споживання природного газу в Польщі. Проте пізніше ця цифра була переглянута, і Польща скоротила оцінку технічно видобутих запасів сланцевого газу в надрах країни майже в 10 разів.

Читайте також: Польща та Україна в 2035 р. будуть провідними виробниками сланцевого газу в Європі, - експерт