ua en ru

Польща, Литва і Латвія підписали листа щодо загрози "Північного потоку-2"

Польща, Литва і Латвія підписали листа щодо загрози "Північного потоку-2" Фото: газопровід "Північний потік" (gazprom.ru)

Указаний лист спрямований головам парламентів європейських країн

У Вільнюсі керівники парламентів Польщі, Литви і Латвії підписали листа щодо загроз, які несе газопровід "Північний потік - 2". Про це повідомляє "Польське радіо".

"Газопровід "Північний потік - 2" спрямований на енергетичне узалежнення держав Європейського Союзу від Росії", - йдеться в листі, спрямованому до голів парламентів європейських країн.

Зазначено, що Україна і Молдова підписали його раніше.

"Завдяки тому, що цей документ підписала група країн, а не окремі держави, такий голос більш чутний. Один принцип - загальне занепокоєння про безпеку всіх країн Євросоюзу, а також країн, що знаходяться в східній її частині. Ми хочемо співпрацювати з усіма, але хочемо також, аби шанували і турботу про безпеку громадян наших балтійських країн і Польщі. Ми всі разом підтримуємо Україну, яка у ці дні веде тяжку боротьбу за свою Незалежність", - сказав журналістам спікер Сейму Польщі Марек Кухцінський.

За його словами, інша справа - це принцип солідарності і співпраці рівних із рівними, вільних із вільними, - це ж бо фундамент Європейського Союзу.

У листі йдеться, що енергетична безпека становить ключовий компонент об’єднаної і процвітаючої Європи. На думку авторів листа, незважаючи на те, що газопровід "Північний потік - 2" предствляють як комерційний проект, він, так насправді, є інструментом політики російської держави.

Наголошується, що Польща, Литва, Україна, Латвія і Молдова закликали європейські країни гарантувати, що експлуатація газопроводу "Північний потік - 2" проходитиме згідно з євросоюзними правилами.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький назвав проект газопроводу "Північний потік - 2" вкрай небезпечним.