ua en ru

Польща і далі буде працювати на благо процесу зближення України з ЄС, - Туск

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск запевнив, що Польща буде і далі працювати на благо процесу зближення України з Євросоюзом. Про це він заявив у четвер на прес-конференції, повідомляє "Польське радіо".

Він зазначив, що треба використовувати будь-який, навіть найменьший шанс на те, щоб у Вільнюсі було підписано угоду про асоціацію між Україною і ЄС.

Він також наголосив, що переконуватиме європейських лідерів не використовувати жодні приводи для уповільнення процесу наближення України до ЄС.

"Сьогодні ми бачимо ясно, який чинить сильний тиск на Україну великий східний сусід Польщі, ми знаємо, що в Україні не всі є прихильниками зближення України з Європою. Тим більше, Польща і надалі буде працювати на користь завершення цього процесу", - підкреслив він.

Рішення про підписання угоди про асоціацію України з ЄС має бути прийнято на зустрічі глав зовнішньополітичних відомств країн ЄС, яка відбудеться 18-19 листопада в Брюсселі, а підписання угоди має відбутися на саміті "Східного Партнерства" у Вільнюсі 28 листопада.

На думку Туска, зближення України з Європейським Союзом дуже важливо як для самої України, так і для Польщі й усієї Європи.

"Ми відчуваємо всі, що бар'єри на шляху до фіналу стають все більш серйозними", - зізнався прем'єр-міністр.

Як він сказав, цим найважливішим бар'єром, "серйозною ментальною перешкодою" для керівників України є питання про "гуманне вирішення проблеми по ув'язненому колишньому прем'єр-міністру Юлії Тимошенко".