ua en ru

Поліція Ірландії затримала дев'ять ІРА-дисидентів

Поліція Ірландії затримала дев'ять осіб, підозрюваних у членстві в угрупованні "дисидентів" - радикалів, що відкололися від Ірландської республіканської армії (ІРА). При них знайдено вогнепальну зброю та вибухові речовини. Затримання послідували після того, як влада Великобританії оголосили про підвищену вірогідність терактів з боку "ІРА-дисидентів". Правоохоронні органи Ірландії впевнені, що в Сполученому Королівстві вірно оцінили ступінь загрози, передає Associated Press.

Поліція затримала двох чоловік на кордоні з Північною Ірландією. При них була знайдена одна одиниця стрілецької зброї і патрони до неї. Після цього були арештовані ще кілька людей. У будинку одного з них були виявлені компоненти, які використовуються при виготовленні вибухівки.

Ірландська республіканська армія була створена як воєнізована ірландська угруповання, у своїй діяльності спирається на підтримку частини католицького населення Північної Ірландії (Ольстера). ІРА проголосила своєю метою вихід Північної Ірландії зі складу Сполученого Королівства та приєднання її до Ірландської Республіки. У 2005р. керівництво ІРА випустило офіційний наказ про припинення збройної боротьби, здачу зброї і перехід до політичного вирішення конфлікту. Проте ряд членів з цієї організації - "дисиденти" - не пішли цим вказівкам. У 2010р. вони влаштували шість вибухів на території Північної Ірландії.