ua en ru

Політолог: керівництво ДнепрОГА не хоче погоджуватися з результатами виборів по ряду округів

Політолог Андрій Золотарьов вважає, що керівництво Дніпропетровської облдержадміністрації не хоче погоджуватися з результатами виборів на низці мажоритарних округів Дніпропетровщини.

Політолог Андрій Золотарьов вважає, що керівництво Дніпропетровської облдержадміністрації не хоче погоджуватися з результатами виборів на низці мажоритарних округів Дніпропетровщини. Про це Золотарьов заявив журналістам.

Зокрема, за словами політолога, до сьогоднішнього дня продовжуються спроби ревізії підсумків народного волевиявлення на окрузі № 38 з центром у г.Новомосковске.

Окружна виборча комісія 29 жовтня здала в ЦВК оформлені документи за підсумками підрахунку голосів. Центрвиборчком звіт прийняв без суттєвих зауважень, і затвердив протоколи.

У день виборів, як зазначає Золотарьов, ніяких заяв або скарг по ходу голосування і підрахунку голосів ніхто з учасників виборчого процесу не заявив. Якість виборів підтвердили і міжнародні спостерігачі з ЄС.

Претензії у програв вибори екс-міністра оборони і екс-регіонала Олександра Кузьмука, як зазначає Золотарьов, з'явилися тільки до вечора 27 жовтня, коли з'ясувалося, що він програв, зайнявши лише третє місце.

Керівництво області, за словами політолога, взяло курс на ревізію результатів виборів. Спочатку, під керівництвом обласного штабу терробороны, Новомосковськ з Дніпропетровська щодня автобусами завозили ультрас і "мітингувальників". Потім невідомі почали залякувати членів ОВК, домагаючись відсутності кворуму.

А після того, як ЦВК прийняла результати голосування від 38-го округу, за словами Золотарьова, в хід пішли старі перевірені методи з арсеналу українського бізнес-рейдерства. До 31 жовтня в хід пішло рішення суду, на підставі якого співробітники МВС вилучили документацію ОВК.

"Нинішнє керівництво області добре, як кажуть, "набила руку" на рейдерських схемах в бізнесі, чого, власне, ніколи не соромилися і не таїла від публіки. Зараз, схоже, вони ці рейдерські схеми активно переносять в політику, у виборчий процес. Всі класичні атрибути рейдерства наявності - туманне рішення суду, держвиконавці, міліція за викликом, вилучення документів..." - каже Золотарьов.

Він нагадав, що оскаржувати будь-яким чином результати голосування по 38 округу - смішне і марне заняття. Адже розрив між переможцем (самовисуванець Нестеренко) і другим-третім місцем (екс-мер Литвищенка і екс-міністр Кузьмук) - становить 1% і не 200 голосів. Розрив - дворазовий, близько 15 тисяч голосів. Така кількість бюлетенів вкинути ще не вдавалося нікому, тим більше, що адмінресурс в даному випадку знаходиться в руках не переможця, а переможених.

Як заявив голова окружної виборчої комісії Павло Селіхов, "в даному випадку ми бачимо чергову спробу переможеного кандидата безпідставно дискредитувати результати волевиявлення жителів округу через ЗМІ, через силовий тиск, що абсолютно безпідставно, оскільки протоколи ОВК прийняті ЦВК, і ні яких претензій від Центвиборчкому не надходило".

У підсумку, за даними ЗМІ, під будівлею ОВК у Новомосковську зібралися понад 300 місцевих жителів, які вже п'ятий день поспіль проводять безстроковий мітинг з вимогою захисту їх законного волевиявлення. Друга вимога вони висувають до керівництва області - перестати привозити в Новомосковськ якихось "активістів" з обласного центру, які ведуть себе нахабно, зухвало, допускають погрози на адресу новомосковців, залякують членів комісій.

"Хочеться нагадати, що виборчий процес все ж відрізняється від процесу нагромадження капіталу в бізнесі. І застосовувати в ньому ті інструменти, які підходять саме для рейдерства, не варто. Вийде собі дорожче... Опозиція на цьому тільки набере очки. Та й світ побачить, як по-новому живе Україна", - резюмує Золотарьов.