ua en ru

У Румунії почалася кампанія, спрямована на об'єднання з Молдавією

У Румунії сьогодні стартувала кампанія "Повернемо Бессарабію додому", спрямована на об'єднання з Молдавією. Як повідомили її організатори, в рамках кампанії буде проведено збір підписів на підтримку прийняття закону про надання громадянам Молдови спеціального статусу з метою підготовки наступного об'єднання "двох румунських держав".

Законопроект про статус громадян Молдови на території Румунії передбачає надання спеціального статусу громадянам Молдови, полегшення процесу видачі їм румунських віз, визнання румунського громадянства за всіма, хто назвав себе румуном в офіційних документах Молдавії. Крім того, документом передбачається спрощення доступу до ринку праці в Румунії, видача молдавським громадянам спеціальних дозволів на роботу в Румунії строком на 6 місяців з можливістю їх продовження, які будуть гарантувати рівні права на працю з румунськими громадянами. Для дітей, студентів денної форми навчання до 26 років, інвалідів та пенсіонерів з Молдавії в законопроекті обговорений безкоштовний проїзд залізницею і в громадському транспорті Румунії, а також пільги, які передбачені аналогічним категоріям румунських громадян.

Також передбачено, що громадяни Молдови, які є ветеранами румунської армії, які брали участь у Другій світовій війні, а також добровольці, які брали участь у збройному конфлікті на Дністрі в 1992 р., будуть мати право на отримання від румунської держави посібників, аналогічних тим, які отримують в Румунії ветерани війни з числа румунських громадян. Законопроект передбачає також інші заходи для розвитку культурних, освітніх, соціальних та економічних зв'язків між громадянами двох країн.

Збір підписів на підтримку прийняття законопроекту про статус громадян Молдови на території Румунії розпочнеться 15 квітня і триватиме до 31 серпня 2013 р. Його здійснюватимуть представники Громадянської платформи Actiunea-2012 ("Дія 2012"), яка є коаліцією більше 30 неурядових організацій та ініціативних груп , що підтримують ідею об'єднання Молдавії (Бессарабії) з Румунією. Планується, що протягом наступних чотирьох місяців більше 1 тис. добровольців зберуть не менше 200 тис. підписів громадян, що складе 1% від населення Румунії.

Як відзначають представники Громадянської платформи Actiunea-2012, хоча раніше 116 румунських парламентаріїв оголосили про намір підтримати дану ініціативу асоціацій, неурядові організації хочуть насамперед отримати підтримку громадян. Як підкреслив один з авторів законопроекту Міхай Ніколає, повернення Бессарабії додому це ініціатива, яка виходить від народу, і вона буде прийнята депутатами румунського парламенту, що представляють весь політичний спектр. "Ми зберемо ці підписи, щоб показати бессарабських братам, що ми, румуни з країни, ніколи їх не забували", - зазначив він.

Запуск кампанії по збору підписів співпав з чотириріччям з моменту антикомуністичних заворушень в Кишиневі 7 квітня 2009 р., коли десятки тисяч молодих людей вийшли на вулиці з румунськими прапорами, закликаючи до возз'єднання з Румунією.

Слід зазначити, що раніше так звана Громадянська платформа Actiunea-2012, неодноразово організовувала в Молдавії марші уніоністів - прихильників об'єднання з Румунією, волонтери цієї організації в багатьох районах і школах Молдови розміщували наклейки з написом "Тут Румунія", вивішували румунські прапори.

Проведенню в Молдавії уніоністських акцій Громадянської платформи Actiunea-2012 завжди активно перешкоджали представники Партії комуністів, Соціал-демократичної і ряду інших партій і громадських рухів лівої орієнтації. Вони відзначають, що Громадянська платформа Actiunea-2012 є інструментом прямого втручання сусідньої держави - Румунії - у внутрішні справи Молдови, і у організації Actiunea-2012 є розроблений сценарій дій по знищенню державності Молдови.

Читайте також: Україна і Молдавія в січні 2013 р. показали найгірші показники зростання ВВП серед країн СНД