ua en ru

Україна не буде вести прямих переговорів з лідерами ДНР і ЛНР, - Яценюк

Україна не буде вести прямих переговорів з лідерами ДНР і ЛНР, - Яценюк Джерело фото:tvgeo.ru
Україна не буде вести прямих переговорів з лідерами самопроголошених "Донецької народної республіки" (ДНР) і "Луганської народної республіки" (ЛНР).

Україна не буде вести прямих переговорів з лідерами самопроголошених "Донецької народної республіки" (ДНР) і "Луганської народної республіки" (ЛНР). Про це прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив сьогодні на засіданні Кабінету міністрів України, передає кореспондент РБК-Україна.

"Перекладаю на російську: прямих переговорів з вашими найманцями ми вести не будемо. Якщо хочете миру, виконуйте мінську угоду", - заявив Яценюк.

При цьому він заявив, що найбільш ефективним є "женевський" формат переговорів.

"Реагуючи на стандартні заяви російської сторони, хотів би відзначити, і це є нашою спільною позицією - глави України та уряду. Найкращий та найбільш ефективний формат переговорів - женевський формат. Росія всіма силами намагається відштовхнутися від цього формату і пропонує нам "Абхазію номер 2", - заявив Яценюк.

Крім того, український прем'єр звинуватив російську владу в доведенні Донбасу до гуманитарнйо катастрофи.

"Ми наполягаємо на виконанні всіх 12 пунктів мінських домовленостей. Саме Росія і Кремль зробили населення Донецька і Луганська заручниками. І ведуть ситуацію до гуманітарної катастрофи. Там вже почалися бунти проти так званого "русского мира". З автоматами в руках, мирні громадяни. Уряд і далі буде продовжувати спроби доставити туди гуманітарну допомогу. Поки російські найманці будуть перебувати на території України немає ніякої можливості відправляти туди ні соціальні виплати, ні податки, ні гроші", - заявив Яценюк.

Нагадаємо, раніше сьогодні міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що РФ виключає переговори з Україною в "женевському форматі".