ua en ru

Суд скасував відмову Цвк у реєстрації російських спостерігачів на виборах Президента України

Київський апеляційний адміністративний суд скасував рішення Центральної виборчої комісії №655 про відхилення заявки спостерігачів від організації "Європейська платформа за демократичні вибори" (EPDE), які просили зареєструвати їх на вибори Президента України на 25 травня.

Київський апеляційний адміністративний суд скасував рішення Центральної виборчої комісії №655 про відхилення заявки спостерігачів від організації "Європейська платформа за демократичні вибори" (EPDE), які просили зареєструвати їх на вибори Президента України на 25 травня. Відповідне рішення суд оголосив у четвер, передає кореспондент РБК-Україна.

"Якщо ЦВК ухвалить рішення продовжувати оскаржувати постанову суду, то протягом 2-х днів буде подана апеляційна скарга у Вищий адміністративний суд України, якщо ні, то рішення апеляційного суду буде виконано", - заявив при цьому представник Цвк в суді.
Організація "Європейська платформа за демократичні вибори" подала в ЦВК заявку на реєстрацію спостерігачів з країн-учасниць "Східного партнерства", Російської Федерації та Європейського Союзу. При цьому з РФ на вибори Президента України висловили бажання їхати понад 800 спостерігачів.

19 травня ЦВК України завершив акредитацію спостерігачів від міжнародних організацій. Всього було зареєстровано 2784 міжнародних спостерігачів від 19 держав і 19 міжнародних організацій. Зокрема, були зареєстровані спостерігачі від двох країн Північної Америки (Канада і США), 14 країн Європи (Польща, Чехія, Франція, Німеччина, Угорщина, Великобританія, Словаччина, Естонія, Литва, Швеція, Норвегія, Нідерланди, Іспанія, Данія) та трьох країн Азії (Туреччина, Казахстан, Японія).

12 грудня 2012 р. у Варшаві 13 організацій громадянського суспільства, які підтримують або здійснюють громадське спостереження за виборами в державах Східного партнерства, Російської Федерації та Європейського союзу оголосили про створення "Європейської платформи за демократичні вибори" (EPDE).