ua en ru

Рада підтвердила курс України на євроінтеграцію

Народні депутати підтримали проект постанови №4419 про підтвердження курсу України на євроатлантичну інтеграцію.

Народні депутати підтримали проект постанови №4419 про підтвердження курсу України на євроатлантичну інтеграцію. За відповідний документ проголосувало 252 народних депутати.

"До Верховної Ради України звернувся Кабинент міністрів України підтвердити постановою незмінність євроінтеграційного курсу України. Нам якомога швидше треба укласти від імені України угоду про асоціацію", - заявив спікер ВР Олександр Турчинов.

Даною постановою Верховна Рада України доручає виконуючому обов'язки Президента України: закликати ЄС невідкладно застосувати усі наявні важелі впливу відносно Російської Федерації у зв'язку з її діями, спрямованими проти миру, суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України.

Крім того, Рада уповноважила прем'єр-міністра України якнайшвидше укласти від імені України угоду про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони (в частині політичної асоціації), після узгодження відповідних часових рамок.

Також доручено Кабінету міністрів України вжити заходів, необхідних для укладення та виконання угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським союзом, зокрема активізувати підготовку програми її імплементації та створення національної системи координації цієї діяльності.

Постанова також визначає, що урегулювання технічних та правових аспектів укладення угоди про асоціацію між Україною та ЄС в частині створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі.

Також передбачається вжиття заходів щодо завершення виконання І (законодавчого) етапу Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.

Даною постановою Рада також доручила Кабміну звернутися до Європейського союзу, міжнародних фінансових організацій та інших країн-донорів з проханням якнайшвидшого скликання міжнародної донорської конференції з метою залучення коштів на цілі впровадження реформ в Україні згідно із Угодою про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і його державами-членами, з іншої сторони.

Також Кабмін має забезпечити взаємодію з інституціями Європейського союзу та його держав-членів щодо сприяння і повернення в Україну коштів отриманих незаконним шляхом.

Крім того, уряд має продовжити переговори з Європейським союзом та його державами-членами, а також третіми країнами з метою диверсифікації джерел та шляхів постачання енергоносіїв до України, в т.ч. з використанням можливостей постачання газу з країн Центральної Європи через ГТС України в реверсному режимі.

Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Раніше представники ЄС заявляли, що угода про асоціацію між Україною та ЄС може бути підписана уже наступного тижня.