ua en ru

Політичними силами України можна підписати конституційний договір для підвищення довіри, - Клюєв

Щоб підвищити довіру між політичними силами України, можна підписати конституційний договір. Про це заявив глава Адміністрації Президента України Андрій Клюєв

Щоб підвищити довіру між політичними силами України, можна підписати конституційний договір. Про це заявив глава Адміністрації Президента України Андрій Клюєв в інтерв'ю кореспондентам кількох європейських видань, повідомила прес-служба Президента України.

За словами Клюєва, цей документ може містити основні принципові положення, які мають бути відображені в Конституції і чіткі зобов'язання сторін. А після підписання договір можна затвердити постановою Верховної Ради України , припустив Андрій Клюєв.

Він зазначив, що Президент України Віктор Янукович готовий йти на зустріч вимогам опозиції, тому підтримує переговори щодо внесення конституційних змін і скорочення президентських повноважень.

Клюєв вважає неприпустимим перенесення на вулиці розбіжностей з приводу процедур прийняття законопроектів.

"Щоб прийняти зміни до Конституції треба мати 300 голосів. Це означає, що без думки опозиції це неможливо. Природно треба домовлятися , знаходити консенсус і створювати загальний прийнятний для всіх варіант. На жаль, проекту , який би влаштував усі опозиційні сили, поки немає. У будь-якому випадку треба сідати за стіл переговорів. За два, максимум три тижні можна обговорити весь проект і проголосувати його, відправивши до Конституційного суду", - сказав глава Адміністрації Президента України.

Він підкреслив, що ситуація на вулицях повинна протверезити політиків.

"Політики нічого не варті, якщо таке твориться на вулицях. Ми повинні всі суперечки перенести в парламент . Але ці питання треба вирішувати швидко", - підкреслив Клюєв.

Він також підкреслив, що можна навіть повернутися до моделі Конституції 2004 р., але тільки згідно законній процедурі.

Андрій Клюєв зазначив, що політична воля для прийняття конституційних змін у влади є, необхідно лише наявність такої волі у опозиції. Треба пояснити людям на вулицях, що конституційні зміни потрібно прийняти виважено і цивілізовано.