ua en ru

Поліс за 120 гривень. В Україні запускають медстрахування: як працює та що покриє

Поліс за 120 гривень. В Україні запускають медстрахування: як працює та що покриє Фото: в Україні запускають медичне страхування (Pixabay)

У вівторок, 7 грудня, у Міністерстві охорони здоров'я України підписали меморандум для впровадження пілотного проекту добровільного фармакологічного медичного страхування. Він запускається у шести містах країни.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на пост міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка у Facebook.

"Пілотний проект з фармакологічного страхування - це можливість зменшити фінансове навантаження на сімейний бюджет за рахунок добровільного медичного страхування", - зазначив Ляшко.

За оцінками МОЗ, щороку українці залишають в аптеках близько 60 млрд гривень. А понад 50% з них витрачають на ліки без доведеної ефективності та за необґрунтованими призначеннями.

Проект запускають у Рівному, Сумах, Запоріжжі, Одесі, Харкові та Києві.

Як це працюватиме

В рамках страхування можна буде отримати компенсацію на ліки, які призначаються під час амбулаторного лікування. Це стосуватиметься препаратів, які не входять до програми "Доступні ліки", і вартість яких не відшкодовується державою.

Як взяти участь у проекті

Щоб взяти участь у проекті, пацієнт повинен придбати страховий поліс та повідомити про це свого лікаря. Пацієнт платитиме 120 гривень на місяць та отримає можливість використати страхову суму у розмірі 20 тисяч гривень у разі призначення ліків, що не входять до програми "Доступні ліки".

Як отримати ліки

Щоб отримати ліки за страховим полісом у разі хвороби, пацієнт повинен прийти до лікаря, обстежитись, а потім він отримає рецепт на ліки.

Препарати, що входять до програми фармакологічного страхування, автоматично бронюються в аптеці. Пацієнт отримує повідомлення з інформацією про аптеку, де можна забрати ліки. Оплата ліків страховою компанією здійснюється автоматично, без залучення пацієнта чи лікаря.