ua en ru

На покупку ОПЗ є тільки два реальних претендента, - експерт

На покупку ОПЗ є тільки два реальних претендента, - експерт Фото: ОПЗ

На купівлю Одеського припортового заводу (ОПЗ) сьогодні реально претендують 2 інвестора. Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, повідомляє "112 Україна".

Відзначається, зокрема, що реальними претендентами на покупку заводу є українські бізнесмени Ігор Коломойський в особі ПАТ "Укргазвидобування" і Олександр Ярославський в особі однієї з компаній групи DCH, що належить йому. 112 підкреслює, що європейських інвесторів не цікавить ОПЗ в силу об'єктивних причин, серед яких проблеми з постачанням газу, низькі ціни на кінцеву продукцію і 250 млн дол. боргів (200 млн дол. - перед структурами Дмитра Фірташа, 50 млн дол. - перед "Нафтогазом України" та іншими кредиторами).

Крім того, пише 112, є серйозні проблеми з забезпеченням заводу аміачною сировиною, що РФ вже найближчим часом почне транспортувати нового альтернативного трубопроводу.

На думку експерта, тільки українські інвестори здатні виконати це завдання.

"Реальних покупців ОПЗ тільки два – Ярославський і Коломойський. Європейські структури, про яких говорить Білоус – це офшори. Пам'ятаєте, як купували "Укртелеком"? Те ж саме! Зараз буде, швидше за все, Голландія. Через неї зараз дуже зручно перепродувати. Реальні ж покупці – тільки наші. У чому цінність ОПЗ? Підприємство буде працювати, якщо забезпечити в повному обсязі поставку сировини. Теоретично можна постачати газ не трубою з Росії, а з кораблями інших країн. Але тоді сенсу в цьому заводі немає. Ціна продукції буде неконкурентоспроможною. Тому жоден розсудливий інвестор з Європи чи Америки не вкладе гроші в ОПЗ. Легше побудувати аналогічний завод у тій же Туреччині і ввозити російську сировину через Іран, а не постачати його в Україну. Це буде більш вигідно і більш спокійно", - цитує 112 Олександра Охріменка.

За даними джерел "112-Україна" з Фонду держмайна, конкурс з продажу Одеського припортового заводу може бути в черговий раз скасовано до того моменту, поки не з'являться інші реальні претенденти на придбання активу, крім названих експертом Коломойського і Ярославського.

Нагадаємо, 24 листопада 2016 року голова ФДМУ Ігор Білоус заявив про те, що на даному етапі Фонд веде переговори з 6-7 потенційними інвесторами. "Зараз діалог ведеться з 6-7 учасниками. Деякі "сидять в окопах", деякі приймають останнє рішення, деякі відмовляться... Це не той процес, який ми можемо прогнозувати", - заявив глава ФДМУ.