ua en ru

Купівля російського зернового терміналу компаніями Glencore і Kernel вказує на потенціал зростання експорту Україною і РФ, - Fitch

Придбання російського зернового терміналу компаніями Glencore і Kernel вказує на потенціал істотного збільшення експорту зерна Росією і Україною, якщо буде покращена інфраструктура в чорноморському регіоні. Про це йдеться в повідомленні міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings.

Разом з Казахстаном на Україну і РФ припадає не більше 3% світового виробництва зерна, проте до 25% його експорту. Незважаючи на невеликі додаткові площі землі, яку можна використовувати під вирощування зернових, агентство відзначає значний потенціал підвищення врожайності в наступні роки за рахунок збільшення інвестицій в сільськогосподарську техніку, захист врожаю і в добрива. "Наприклад, недавня і прогнозована врожайність пшениці в Росії становить близько 2 т на гектар, у той час як аналогічний показник для США і ЄС-27 у середньому дорівнює більше 4 т на гектар. Урожайність соняшнику в Росії знаходиться на рівні трохи більше 1 т на гектар в порівнянні з 1,7 т до США та ЄС-27. Збільшення останнім часом цін на зерно дасть додатковий стимул сільськогосподарським виробникам інвестувати в підвищення врожайності", - вважають в агентстві.

На думку експертів, зростання участі чорноморського регіону в світових постачаннях зерна і насіння соняшнику сприятиме задоволенню стійкого довгострокового попиту на сільськогосподарську продукцію з боку споживачів на Близькому Сході, у Північній Африці та Азіатсько-тихоокеанському регіоні з метою власного споживання та кормів. Це обумовлено зростанням населення і зміною раціону харчування в бік більш високого споживання білка.

"Росії необхідно збільшувати термінальні потужності, оскільки існуючі термінали перевантажені, і в минулому році експортерам зерна довелося використовувати українські порти для відправки додаткових вантажів, що зумовило більш високу оплату за транспортування. Слід зазначити, що в України ситуація з термінальними потужностями краща, але значно менші можливості по зберіганню зерна, що стримує зростання. Із існуючих експортних терміналів в чорноморському регіоні лише кілька є глибоководними і дозволяють обслуговувати судна Panamax, що забезпечують суттєво більш низькі витрати на транспортування", - відзначає Fitch.

Крім того, в агентстві підкреслюють, що придбання компанією Kernel глибоководного терміналу, потенційна пропускна здатність якого може в кінцевому підсумку скласти 5 млн т на рік, дасть групі можливість стати одним з лідерів з експорту зерна в Росії, скорочуючи загальні витрати на зародження вантажів в сегментах зерна і соняшникової олії. Проведення інвестицій через спільне підприємство дозволяє обом партнерам скоротити операційні ризики, пов'язані з можливою тимчасової недостатністю обсягів експорту з Росії, наприклад, в результаті яких-небудь потенційних експортних обмежень.

Читайте також: Україна на сьогоднішній день експортувала 5,5 млн т зерна, - Присяжнюк