ua en ru

Купівля Ярославським великого банку може "вдарити" по всіх українцях, - експерт

Купівля Ярославським великого банку може "вдарити" по всіх українцях, - експерт Фото: Олександр Ярославський

Експерт вважає, що у Ярославського не бездоганна репутація

Купівля Олександром Ярославським великого банку може "вдарити" по всіх українцях. Таку думку висловив політконсультант Микола Спірідонов в сюжеті програми "Крупним планом" на каналі 24.

У сюжеті зазначається, що Ярославський є одним з претендентів на покупку "Промінвестбанку", який з 2009 року належить російському "Внешэкономбанку". При цьому опитані журналістами телеканалу експерти висловили сумніви в досконалості ділової репутації харківського олігарха.

Так, автори сюжету наводять приклади останніх "сумнівних угод" бізнесмена. Наголошується, що в 2007 році Харківський тракторний завод менеджментом Ярославського був доведений до банкрутства і проданий російському олігархові Дерипасці. А вже в минулому році Ярославський назад викупив підприємство.

Також підкреслюється, що у Романа Абрамовича український олігарх придбав інший актив за 110 млн доларів – ПАТ "ЄВРАЗ Суха Балка", одне з провідних гірничодобувних підприємств в Україні. При цьому експерти відзначають, що в бізнесі Ярославського немає підприємств цієї сфери.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що актив Ярославський придбав не для себе, а для Ігоря Коломойського. Також експерти відзначають, що кілька місяців тому пройшла інформація про банкрутство мережі супермаркетів Ярославського "Караван" і борги перед російськими банками.

"110 млн євро. Дійсно, можна поставити запитання: де він їх взяв? Виникає питання: який бізнес йому на сьогоднішній момент дав такі гроші, що він може інвестувати?", - сказав Охріменко.

Експерт українського Інституту аналізу менеджменту політики Володимир Воля, у свою чергу, зазначив, що Ярославський є партнером Коломойського у багатьох бізнес-проектах, в тому числі по Кременчуцькому НПЗ.

"Вони двійкою йшли на приватизацію підприємства. Невідомо, яку роль насправді відігравав Ярославський: чи підвищити ціну або просто для того, щоб конкурс проходив нормально. Враховуючи, що у Коломойського зараз складні відносини з країною Україна, багато проблемних питань з ПриватБанку. Може, вирішили піти таким шляхом", – заявив експерт.

Також автори сюжету заявляють про "рейдерське захоплення" Кременчуцького НПЗ "Укртатнафта" компаніями групи Коломойського і Ярославського. Відзначається, що сьогодні Татарстан судиться з Україною в європейських судах, вимагаючи компенсації в 144 млн доларів і повернення втрачених акцій.

"Якщо такий бізнесмен з небездоганною репутацією, як Ярославський, купить великий банк, набере там кредитів і потім виникнуть проблеми – то це не може бути приватною проблемою Ярославського або навіть його кредиторів, а це може вдарити по всіх українцях", - заявив політконсультант Микола Спірідонов.