ua en ru

Показники капіталу втрачають актуальність при оцінці життєздатності банку, - експерт

Показники капіталу втрачають актуальність при оцінці життєздатності банку, - експерт Фото: flickr.com National Bank Of Ukraine

За словами експерта, зміна НБУ нормативів резервування призведе до тимчасового спотворення звітності банків

Зміна Національним банком України нормативів резервування призведе до тимчасового спотворення звітності банків. Таку думку висловив Віталій Шапран, голова комісії з банківського аналізу Українського товариства фінансових аналітиків.

За його словами, звичні норматив регулятивного капіталу та норматив адекватності капіталу втратили свою значимість при оцінці життєздатності банків, поступившись місце параметрами ліквідності — вони в нинішніх умовах більш значущі для аналітиків.

"За останні 2-3 роки нормативи капіталу йшли нижче граничного значення, встановленого НБУ, у Промінвестбанку, Мегабанку, ВТБ, Приватбанк, Форвардбанка і багатьох інших. Всі ці банки благополучно пережили банкопад, проте багато в чому завдяки тому, що були добре забезпечені ліквідністю, поки їх акціонери здійснювали докапіталізацію. Одним з останніх, хто показав надліквідність на тлі недотримання нормативів капіталу, залишався Форвардбанк. В очікуванні докапіталізації на 1 лютого 2018 року банк накопичив надвисокий запас ліквідності", — пояснив Шапран.

"Зараз Форвард Банк має достатній запас ліквідності і поточне формальне порушення нормативів повністю обумовлено формуванням резервів. Для дотримання нормативів регулятивного капіталу, за інформацією ТОП-менеджменту Банку, він уже забезпечений необхідними ресурсами і ці кошти завчасно розміщені в банку", - додав він.

Аналітик звертає увагу, що однією тільки готовності акціонерів банку оперативно його докапіталізувати недостатньо, оскільки в Україні дуже забюрократизована і довга процедура збільшення статутного капіталу, яка може тягнутися 3-6 місяців. З такими проблемами зіштовхнуться і інші банки, яким потрібно поповнити капітал для покриття збитків.

"Сама по собі збиткова робота або великий обсяг непрацюючих кредитів, тільки через зміни в законодавстві, зовсім не означають підвищення ймовірності дефолту банку. У 90% випадків збиткова робота банку є наслідком доформування резервів внаслідок зміни законодавства", — уточнив Шапран і нагадав про зміну Національним банком підходів до резервування, які були уніфіковані з 9-м стандартом МСФЗ.

Експерт зазначив, що на тлі в цілому прибуткової операційної діяльності банку, його збитки можуть бути штучно роздуті через необхідність доформування резервів з переходом на нові стандарти МСФЗ.