ua en ru

Показники енергоспоживання на душу населення в країнах СНД перевищують середньосвітові, - Ernst & Young

Показники енергоспоживання на душу населення в країнах СНД перевищують середньосвітові. Про це заявила керівник відділу послуг у сфері сталого розвитку практики Ernst & Young в СНД Ксенія Лещинська, передає прес-служба компанії.

Лещинська коментує: "Показники енергоспоживання на душу населення в країнах СНД перевищують середньосвітові. Економіки цих країн залишаються надзвичайно енергоємними. Водночас, прийняті в країнах СНД документи в галузі національної стратегії вказують серед цілей розвитку скорочення енергоємності та підвищення частки відновлюваних джерел енергії в паливно-енергетичному балансі. Так, Енергетична стратегія Росії передбачає зниження енергоємності до 2030 року на 56% порівняно з 2005 роком; Енергетична стратегія України ставить за мету скорочення енергоємності на 50% у порівнянні з 2005 роком; Стратегічний план розвитку Республіки Казахстан до 2020 року фіксує необхідність зниження енергоємності ВВП не менш ніж на 25% до 2020 р. Ще одним підтвердженням позитивної динаміки слугує те, що до кінця 2012 року в країнах СНД реалізовано низку проектів у галузі енергоефективності. Ці проекти передбачають використання геотермальної, сонячної енергії та енергії біопалива".

За даними проведеного Ernst & Young квартального глобального дослідження "Індекси привабливості країн з точки зору інвестицій у відновлювану енергетику", в 2012 році найбільш високі результати у розвитку сектору чистої енергетики демонстрували країни з ринком, що розвивається, які володіють багатими природними ресурсами і де постійно зростає попит на енергоносії. Однак схоже, що після восьми років зростання обсягів інвестицій у сектор, цей показник знизиться порівняно з рекордним 2011 роком.