ua en ru

Поки рано говорити про ціну російського газу для України в квітні, - Демчишин

Поки рано говорити про ціну російського газу для України в квітні, - Демчишин Джерело фото:politdengi.com.ua

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин вважає, що поки рано говорити про те, яка ціна на російський газ для України буде встановлена в квітні 2015 р. Про це він заявив сьогодні під час брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

"Проблема є. При тому, що попередні переговори по газу були вкрай складні. Зараз ми знову готові провести повномасштабні переговори з залученням європейських партнерів, інших партнерів. Ви бачите, які заяви робляться: що ми крадемо газ. Це адекватні ринкові відносини - люди намагаються отримати те, що вони хочуть. Але це переговори, і переговори тільки починаються. Учасників багато, з'явилися нові особи з боку ЄС, з української сторони, тому в принципі я можу сказати, що це тільки перші кроки і говорити про те, якими будуть умови, поки що дуже рано", - сказав Демчишин.

Нагадаємо, сьогодні прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що РФ скасує з квітня знижку на газ для України.

30 жовтня 2014 р. в Брюсселі за підсумками тристоронніх переговорів Україна і Росія підписали документи, що регулюють умови подальших постачань газу. Згідно з домовленостями, Україна повинна була виплатити Росії 3,1 млрд дол. в рахунок оплати газового боргу, що вона і зробила до кінця 2014 р.

Росія в свою чергу відновила постачання газу в Україну. Ціна, згідно з домовленостями, визначається згідно з формулою контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом" від 2009 р. При цьому з листопада 2014 р. по березень 2015 р. для України діє знижка у розмірі 100 дол. за кожну тисячу кубометрів газу.

Зазначимо, що вчора Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна через два роки зможе обійтися без російського газу.