ua en ru

Уряд Нідерландів врахує результати референдуму при ратифікації СА України з ЄС

Уряд Нідерландів врахує результати референдуму при ратифікації СА України з ЄС Фото: Берт Кундерс

До моменту проведення референдуму рішення уряду про УА України з ЄС блокується

Уряд Нідерландів врахує результати референдуму при ратифікації угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Про це заявив міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс в інтерв'ю "Українським новинам".

Кундерс розповів наслідки референдуму в Нідерландах щодо угоди про асоціацію між Україною та ЄС, який заплановано на квітень 2016 року.

"Поки Нідерланди не ратифікували угоду, вона не може вступити в силу. Як і у всіх міжнародних договорах, в першу чергу всі сторони повинні ратифікувати його. Результати референдуму будуть складати рекомендацію для уряду Нідерландів", - сказав він, коментуючи ймовірність відстрочки на вступ у силу угоди через референдум.

Відзначимо, в липні 2015 року в Нідерландах почав діяти закон, згідно з яким громадяни країни можуть проводити референдум з подібних питань. Так, на референдум можуть виноситися питання, які були схвалені урядом після вступу в силу закону (з липня 2015 року). Згідно даній умові, ратифікація УА України з ЄС підпадає під дане правило - закон про ратифікацію прийнятий в Нідерландах 10 липня.

Зазначимо, в жовтні 2015 року виборча рада Нідерландів прийняла рішення про винесення на референдум питання про УА України з ЄС. Його проведення планується в квітні 2016 року.

Таким чином, до моменту проведення референдуму рішення уряду про УА України з ЄС блокується.

Нагадаємо, раніше парламент Бельгії ратифікував Угоду про асоціацію України з Європейським союзом.