ua en ru

Викрадені бойовиками ЛНР діти-сироти з Луганська повернулися в Україну, - омбудсмен

Викрадені бойовиками самопроголошеної "Луганської народної республіки" діти-сироти з Луганська повернуті в Україну.

Викрадені бойовиками самопроголошеної "Луганської народної республіки" діти-сироти з Луганська повернуті в Україну. Про це йдеться в повідомленні прес-служби уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської (на фото).

"Вчора, 26 липня, близько 20:00 в секретаріат уповноваженого з прав людини надійшов дзвінок від директора департаменту консульської служби МЗС України Андрія Сибиги з проханням приєднатися до спільних дій по недопущенню незаконного переміщення через кордон або, у випадку цього, поверненню 40 дітей у віці до 3-х років з дитячого закладу м. Луганська, які на той час у супроводі головного лікаря та 20 працівників закладу під збройним примусом з боку представників терористичної організації ЛНР рухаються у бік кордону з РФ", - йдеться в повідомленні.

Лутковська терміново за телефоном зв'язалася з в.о. губернатора Луганської області. В результаті був визначений маршрут повернення дітей у разі їх незаконного переміщення через державний кордон. Маршрутом передбачалося повернення дітей через населений пункт Мілове Луганської області.

МЗС України прийняв рішення про невідкладне виїзді представника Генконсульства України в Ростовській області до можливого пункту перетину кордону в р. Ізварине.

"На жаль, близько 22:00 надійшла неправдива інформація від посольства РФ в Україні і від Російського Омбудсмена про те, що діти вже перебувають в м. Донецьку Ростовської області. Про це МЗС також повідомив тимчасово виконуючий обов'язки прем'єр-міністра Володимир Гройсман, а маршрут прямування українського консула було терміново змінено, унаслідок чого консул попрямував в м. Донецьк Ростовської області. В результаті цієї дезінформації було втрачено дорогоцінний час, адже фактично діти перебували на кордоні вже на російській стороні", - додали в прес-службі Лутковської.

Після дзвінка Лутковської до керівника дитячого закладу близько 23:00 було чітко з'ясовано, що діти знаходяться поблизу пункту пропуску "Ізварине", а російська сторона відмовляється від переговорів щодо подальшої долі дітей без участі українського консула.

"Близько години ночі український консул прибув до Ізварине. Була досягнута домовленість щодо пересування групи дітей по території РФ вздовж межі населеного пункту Чертково для наступного повернення в Україну в пункті пропуску біля селища Мілове", - наголошується в повідомленні.

"Сьогодні, близько 8 годин ранку діти перетнули український кордон. Їх зустріли працівники Міловської РДА Луганської області та оглянули лікарі. Стан дітей задовільний. Зараз діти розміщені в одному із дошкільних закладів для відпочинку", - повідомили в прес-службі.

Вже найближчим часом буде вирішено питання щодо подальшого перебування дітей у відповідному дитячому закладі на безпечній території України.