ua en ru

Погашення боргів НАК "Нафтогаз" буде здійснено шляхом часткового продажу акцій компанії, створених після реструктуризації НАК, - Бойко (доповнення)

Погашення боргів НАК "Нафтогаз" буде здійснено шляхом часткового продажу акцій компаній, створених після реорганізації компаній. Про це на брифінгу під час засідання Кабінету міністрів України заявив міністр з питань енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко, передає кореспондент РБК-Україна.
"Ми ведемо переговори з партнерами, перед якими "Нафтогаз" має кредитні зобов'язання. Ми вирішили частково продати акції компаній (які будуть створені після реорганізації "Нафтогазу"), які підуть на погашення кредиту", - зазначив Бойко.
Також міністр зауважив, що цих грошей цілком вистачить на покриття всіх кредитних зобов'язань: "По нашим розрахункам у нас ще залишиться 7 млрд дол., які підуть на збільшення видобутку газу, а також ми зможемо інвестувати у цей видобуток".
Відзначимо, раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров заявляв про намір ліквідувати НАК "Нафтогаз", щоб переглянути газовий договір з Росією.
Нагадаємо, раніше в коментарі РБК-Україна народний депутат від фракції БЮТБ, член комітету Верховної Ради України з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Гудима заявив, що ускладнити запланований процес можуть борги українського монополіста. "Коли мова йде про практичні кроки, то це дуже складно, тому що НАК "Нафтогаз" є великим боржником. Якщо Азаров взявся реалізовувати те, що він сказав, то це вже остаточно підштовхнуло Україну до європейців, тому що це європейська вимога. Для того, щоб вони давали кредити на реконструкцію ГТС, вони хочуть мати справу не з НАК "Нафтогаз", а з державним підприємством "Укртрансгаз", де 100% буде належати державі, і яке буде займатися виключно транспортуванням газу. Але що вони будуть робити з тими величезними боргами, які сядуть на якусь структуру? Вони ж їх не можуть списати. Усі кредитори відразу після цих слів Азарова почали обдзвонювати і питати про те, що буде з їхніми грошима, бо НАК винен величезні гроші багатьом кредиторам. А на це питання ми відповіді не маємо", - підкреслює народний депутат.