ua en ru

Підземні газосховища не допоможуть Києву знизити ціну на російський газ, - експерти

Підземні газосховища не допоможуть Києву знизити ціну на російський газ. Таку думку висловили експерти в коментарях виданню Deutsche Welle.

На їх думку, значення українських підземних газосховищ (ПСГ) важко перебільшити, оскільки ані українські, ані обхідні газопроводи не дозволяють доставити в європейські країни необхідні обсяги блакитного палива в період максимального його споживання в холодну пору року. В той же час, експерти не очікують, що Україна зможе скористатися цим козирем і змусити "Газпром" знизити ціну на поставлений Києву газ.

Розбіжності між Києвом і Москвою щодо того, хто повинен оплачувати закачування російського газу в ПСГ, можуть спровокувати перебої з поставками газу європейським країнам взимку, попереджають аналітики.

Президент Київського міжнародного енергоклубу Олександр Тодійчук зазначив, що Москва готує громадську думку в країнах ЄС до того, щоб у разі невиконання "Газпромом" взимку умов контрактів на постачання газу європейським споживачам звинуватити в цьому Україну і зажадати від Брюсселя підтримки в будівництві "Південного потоку".

На думку Тодійчука, Київ програє Москві інформаційну війну через пасивність влади і неготовність "Нафтогазу України" розкривати всю необхідну інформацію. "Ця компанія ще не стала прозорою структурою", - вважає експерт.

У Брюсселі поки не коментують дискусії між Києвом і Москвою з приводу використання українських ПСГ. Прес - секретар представництва Євросоюзу в Україні Давид Стулік тільки заявив, що "для ЄС важливо, щоб розбіжності між Україною і Росією не призвели до небажаних наслідків для європейського ринку і споживачів".

Україна має 13 ПСГ загальною активною ємністю понад 31 млрд куб. м. Дванадцять сховищ експлуатує "Укртрансгаз", ще одне сховище - ГАО "Чорноморнафтогаз" (АРК).

Читайте також: Запаси газу в газосховищах України виросли до 17,5 млрд куб. м